Mark- och miljööverdomstolen underkände den miljökonsekvensbeskrivning som Cementa presenterade i sin ansökan om utökat tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland. Den hade så ”väsentliga brister” att den inte ens går att pröva, ansåg domstolen.
Cementa underkänner domstolens kompetens
Rättsfall
Cementa är på krigsstigen efter underkänd täktansökan i högsta instans.
Hållbarhetschefen Karin Comstedt Webb ifrågasätter nu rättens kompetens.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Fakta
Detta har hänt
2011
1 november: Cementas nuvarande 10-åriga tillstånd för att bryta kalk- och märgelsten börjar gälla.2015
Företaget påbörjar utredningsarbete och samråd inför ny tillståndsansökan.2017
December: En ansökan till mark- och miljödomstolen lämnas in av Cementa. Företaget vill ha tillstånd att bryta fram till år 2041.2018
Cementa gör kompletteringar av ansökan.2019
September: Huvudförhandling i mark- och miljödomstolen.2020
Januari: Mark- och miljödomstolen beviljar Cementa tillstånd. Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Gotlands län samt ett antal miljöorganisationer och privatpersoner överklagar domen.Oktober: Huvudförhandling i mark- och miljööverdomstolen.20216 juli: Mark- och miljööverdomstolen avvisar Cementas ansökan om förnyat tillstånd.10 augusti: Regeringen håller presskonferens om att Cementa ska få åtta extra månader på sig att bryta den volym som ryms inom nuvarande tillstånd.25 augusti: Högsta domstolen meddelar att Cementa inte får prövningstillstånd för sitt överklagande.30 augusti: Regeringens förslag om lagändring i miljöbalken för att avhjälpa en akut cementbrist skickas på remissrunda i fyra dagar. Regeringens lagändringar föreslås träda i kraft den 10 oktober 2021.16 september: Lagrådet tillstyrker inte regeringens förslag i remissen om ändringar i miljöbalken och undantag för Cementa. Det kan strida mot grundlagen och den korta remisstiden kritiseras. Lagrådets jurister befarar också att propositionen kan skada tilltron till det svenska rättssystemet.21 september: Regeringen meddelar att propositionen om undantag för Cementa att tillfälligt fortsätta kalkbrytningen ska lämnas till riksdagen.21 september: Cementa skickar omgående in en akut täktansökan och. begär att regeringen ska besluta om undantag från kraven på miljöbedömning i miljöbalken. Berörda remissinstanser och allmänhet får yttra sig.16 oktober: Regeringen begär att Cementa kompletterar sin akuta ansökan med uppgifter om bland annat skyddsåtgärder för att minska påverkan på grundvattnet.31 oktober: Cementas nuvarande tillstånd för kalkbrytning löpte ut.8 november: Sista dagen som allmänheten har möjlighet att komma in med synpunkter på Cementas ansökan. Därefter tar regeringen ställning.Cementa går till motattack
” Vi menar att skälet till avvisningen antingen var att Mark- och miljööverdomstolen till skillnad från mark- och miljödomstolen inte förstod underlaget eftersom de saknade hydrogeologisk kompetens, eller att just de domarna satte beviskraven så högt att inte ens Cementas extremt gedigna underlag var tillräckligt, svarar Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef, Cementa och HeidelbergCement norra Europa, i ett mejl till tidningen.
Så påverkar hårdare miljökrav
Flera experter har pekat på att hårdare miljökrav inom vattenområdet kan påverka Cementas möjlighet att få förnyat och utökat tillstånd.
”Cementas ansökta verksamhet eller själva ansökan möter inte hinder i vattenlagstiftningen”, är Karin Comstedt Webb kommentar till det.
Cementas kalkbrytning i Slite påverkar ett område med stora naturvärden och känsliga Tingstäde träsk. Sjön förser bland annat Visby med dricksvatten.
Cementa vill bygga allmänt vattenverk
Länsstyrelsen har pekat på att Cementas verksamhet har effekt på grundvatten och tillrinning. Att bolaget pumpar ut vatten i havet är ett problem.
Hur ser Cementa på oron för att dricksvattnet på Gotland hotas långsiktigt?
”Ett förnyat långsiktigt täkttillstånd i Slite kommer att bidra till att förbättra vattenförsörjningen på norra Gotland. Med det ges nämligen Cementa förutsättningar att arbeta vidare med det vattenverk för dricksvatten som redan påbörjats. Här kan vatten tas om hand, renas, magasineras och istället bli ett stort tillskott under torrare perioder”, framhåller Karin Comstedt Webb.