Figueres lyfte bland annat fram arbetet i de två spåren, Kyotoprotokollet och klimatkonventionen. Enligt henne har arbetet flutit på väldigt smidigt och har redan nått steg två: att arbetsgrupperna, de undergrupper som arbetar med mer specifika frågor, dragit igång. Dock menar hon att det är för tidigt för att kunna se några resultat än.
Hon tog även upp en av de nyheter som medierna rapporterat mycket om: att USA och Kina tar långsamma steg mot samförstånd i en av de politiskt hetaste klimatfrågorna, nämligen det som kallas MRV och står för global övervakning, rapportering och verifiering av utsläpp. Nyhetsbyrån AP hänvisar till analytiker som anser att tonen mjuknat mellan de två länderna under samtal i konventionsgruppen. Det har även rapporterats om att Indien och Kina går mot en liknande samsyn.
Kritikerns syn
Från pessimistens synvinkel har bland annat Japan varit en av bromsklossarna under den första förhandlingsveckan. Enligt Reuters tänker Japan inte förlänga sina åtaganden under Kyotoprotokollet efter 2012 så länge stora utsläppare som Kina och USA inte ansluter sig. Det här är kärnkonflikten i Mexiko, en utdragen loop som startades långt innan Köpenhamnsmötet i fjol och som ständigt går i repris. Japans nya förhållningssätt väcker ilska i grupp 77, en sammanslutning bestående av utvecklingsländer och Kina. De menar att i-länderna har ett historiskt utsläppsansvar och att det är de som ska göra åtaganden.
Om pessimisten får säga sitt har det också rapporterats om en bristande tilltro till FN-systemet som ett forum för att komma framåt i klimatförhandlingarna. En av många kilar i maskineriet är USA. Enligt The Guardian har de gått in i förhandlingarna med en allt eller inget-attityd som innebär att de inte kommer att gå med på något så länge de ekonomiska uppstickarna, exempelvis Indien och Kina, inte skriver under på att begränsa sina utsläpp och går med på ett verifierbart system för att styra detta.
– Antingen så kommer vi att se framsteg på flera områden eller så kommer det knappt bli någon framgång alls, säger USA:s chefsförhandlare Todd Stern till The Guardian.
publicerad 3 december 2010