På torsdagen reser EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) till Cop28 för att för EU:s räkning förhandla kring utsläppshandel och den så kallade artikel 6 i Parisavtalet. Hon anser att förhandlingarna försvåras av att den svenska regeringen inte skjuter till pengar i den nya fonden för klimatskador, den så kallade loss and damage-fonden som lanserades i veckan.
– Att tvärt säga nej till att bidra till fonden är att skjuta sig själv i foten. Sverige förhandlar under EU-flagg och att inte bidra är en urusel förhandlingsstrategi. Vi vet att många utvecklingsländer, inte minst ö-nationer, har kämpat för att få till en loss and damage-fond. Att nu ge dem kalla handen är som ett slag i ansiktet inte något hjälper EU i förhandlingarna, till exempel förhandlingarna om att fasa ut fossil energi.
Under veckan har flera EU-länder meddelat att de bidrar till fonden. Till exempel har Tyskland meddelat att man bidrar med 100 miljoner dollar. Danmark har meddelat att man tänker skjuta till 25 miljoner i två omgångar.
– Vi i Centerpartiet kräver att Sverige går in med minst lika mycket som Danmark för att visa att vi verkligen gör vår hemläxa och att EU tar klimatskador på allvar. Regeringen har ju själv sagt att vi ska göra så lite som möjligt i Sverige och så mycket som möjligt någon annanstans. Nu har vi verkligen chansen att leverera någon annanstans. Den chansen sumpar nu regeringen.
”Små pusselbitar på plats”
Vad gäller Cop28 så här långt tycker Emma Wiesner att det är bra att många mindre pusselbitar börjar komma på plats. Vid sidan av loss and damage-fonden ser hon också positivt på överenskommelsen om ökade satsningar på förnybar energi och beskedet om att tydligare koppla livsmedelsfrågorna till klimatarbetet.
– Det är positivt. Samtidigt kvarstår de stora frågorna, framför allt frågan om utfasning av fossila bränslen, utfasning av fossila subventioner och att avsluta artikel 6. Det finns helt enkelt fortfarande mycket kvar att göra den kommande veckan.
Fortsatt utmaning med artikel 6
Det som Emma Wiesner själv ska förhandla om – artikel 6, utsläppshandel och prissättning på koldioxid – är frågor där hon hoppas på framgångar.
– Att få en global acceptans för pris på koldioxid, att sprida kunskaper och idéer från EU:s utsläppshandel och att visa att fler länder kan involveras i handeln är jätteviktigt. Det är också viktigt att vi kommer överens om artikel 6 för att klargöra hur man ska räkna mellan länder som investerar i klimatåtgärder i ett annat land.
Artikel 6 har varit en svår nöt att knäcka under tidigare klimatförhandlingar.
– Det som talar för en överenskommelse är det faktum att alla vet att det här är en viktig fråga som måste lösas. Det som talar emot att förstås att det varit svårt på tidigare möten att slutföra förhandlingarna. Men min förhoppning är att vi ska kunna nå resultat också på det här området.