Böter för transport av insamlade kläder: ”Försvårar cirkularitet”

Cirkulär ekonomi Klädtransporten stoppades i tullen och nu tvingas biståndsorganisationen Human Bridge att böta 94 000 kronor. Orsaken: Transporten innehöll skor, skärp och väskor som klassas som hushållsavfall och inte textilavfall.
– Vansinne, anser Lars Råsberg på Human Bridge, som menar att reglerna försvårar för cirkularitet och miljönytta.

Böter för transport av insamlade kläder: ”Försvårar cirkularitet”
Foto: Adobe Stock.

Human Bridge är den största textilinsamlaren i Sverige. Likt många andra insamlingsorganisationer skickar de sina insamlade textilier till andra länder inom EU för finsortering. Detta då finsortering kräver manuell hantering, vilket enligt organisationen är en kostsam åtgärd i Sverige.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Men när en transport med kläder skulle passarna tullen i Ystad blev den stoppad.

Anledningen var att tullen ansåg att lasten, som deklarerats som textilavfall, var feldeklarerad. Den innehöll nämligen inte bara textilier, utan även skor, skärp och väskor. Detta ska enligt den svenska tolkningen av EU:s avfallsregler klassas som hushållsavfall och kräver särskilda tillstånd och föranmälan för att få transporteras utanför Sveriges gränser.

Följden blev av transporten fick vända och att Human Bridge nu måste betala 94 000 kronor i en företagsbot. Lars Råsberg, biträdande direktor på Human Bridge, medger att organisationen ”i lagens allra mest bokstavliga mening” gjort fel och att de kommer att betala företagsboten. Samtidigt beskriver han det hela som ”vansinne”.

– En hållbar textilanvändning kräver att vi både ställer om produktionen och ger textilierna ett längre liv. Därför är det vansinne att klassa hela och rena kläder och skor som hushållsavfall, säger han i en kommentar.

Vidare säger Lars Råsberg att 94 procent av de textilier som Human Bridge samlar in går att återanvända eller återvinna, och att endast 6 procent blir till avfall.

–Att EU och svenska myndigheter väljer att kategorisera fullt användbara kläder och skor som hushållsavfall försvårar för cirkularitet och miljönytta, avslutar Lars Råsberg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.