Blockkedja spårar palmoljans ursprung

Leveranskedjor Med hjälp av blockkedjeteknik vill SAP och Unilever spåra palmolja genom långa leveranskedjor för att se varifrån den kommer. Lösningen bygger på massbalansprincipen och en pilot genomfördes i höstas.

Blockkedja spårar palmoljans ursprung
Varifrån kommer palmoljan? Det ska blockkedjor ge svar på. Foto: StockAdobe

I ett pilotprojekt har SAP och Unilever spårat 188 000 ton palmoljefrukter genom leveranskedjan. Projektet genomfördes mellan oktober och december förra året.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Syftet är dubbelt, dels vill vi visa att tekniken fungerar och ger transparens i leveranskedjan, och att den fungerar i större skala. Dels ville vi förstå eventuella problem med att implementera tekniken, vilka data som krävs, hur dessa skulle kunna plockas ut ur leverantörernas system och hur det påverkar deras affärsprocesser, säger Nitin Jain, medgrundare och ansvarig för GreenToken by SAP, som blockchainsystemet heter.

”Tokens” följer palmoljan genom leveranskedjan

Projektet genomfördes i Indonesien. Unilevers leverantörer fick skapa ”tokens” som visade varifrån deras palmoljefrukt hämtats. Dessa tokens följer sedan palmoljan genom hela kedjan till den färdiga produkten. Systemet fungerar enligt massbalansprincipen, det vill säga det visar hur stor andel av en viss last palmolja som är odlad på ett visst sätt, och förhindrar dubbelräkning.

Nitin Jain, Green Token by SAP.

– Massbalansprincipen gör det möjligt för deltagarna att använda sin befintliga infrastruktur. Det gör att vi undviker stora kostnader för dem, som i sin tur skulle drabba konsumenterna, säger Nitin Jain.

För Unilevers del innebär lösningen att de kan spåra palmoljan men också verifiera och rapportera den i realtid genom hela leveranskedjan.

Vilka är utmaningarna?

– Den största utmaningen är att få leverantörerna att börja använda systemet och att få dem att ändra hur de ser på sin affärsprocess, säger Nitin Jain.

Vilka krav ställer ni på indata?

– De data som matas in hämtas till Unilevers interna system. Det innebär inga betungande kvalitetskrav, men vi fick anpassa några frågor för att få fram rätt data, säger Nitin Jain.

Har ni testat Green Token på andra produkter?

– Vi har testat det i kemiindustrin, med företag som BASF, Mitsubishi Chemical Europe, Eastman Chemicals och några andra. Då var det för att återvunna plast och öka cirkulariteten i kemiindustrin. Vi ser också möjligheter inom vätgasområdet och för att spåra kol.

Kommer ni att sälja den här tjänsten?

– Ja, vi för diskussioner med kommersiella aktörer om det nu, men jag kan tyvärr inte lämna några detaljer, säger Nitin Jain.

Unilever är inte ensamma om att testa blockkedjeteknik för att spåra råvarans ursprung i långa leveranskedjor. I januari lanserade Nespresso ett kaffe som spårats med liknande teknik, och Miljö & Utveckling har tidigare rapporterat om hur Oxfam i samarbete med Axfoundation testat tekniken för att spåra jordgubbar från olika leverantörer i Marocko.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.