Barnarbete bakom livsmedel – vanligare än vad många svenskar tror

Social Hållbarhet Barnarbete används för att producera många vanliga livsmedel som vi svenskar har i våra skafferier och kylskåp.
– Som konsument litar man nog ofta på att produkter som man köper på stora etablerade kedjor tillverkas utan barnarbete. Tyvärr är det långt ifrån alltid sant, säger en expert.

Barnarbete bakom livsmedel – vanligare än vad många svenskar tror
Foto: Adobe Stock

Organisationen Fairtrade konstaterar att var fjärde svensk tror att det är ovanligt med barnarbete i den globala livsmedelsproduktionen. I en Kantar-Sifo-undersökning som organisationen hänvisar till svarar 3 procent av svenskarna att de tror att barnarbete är mycket ovanligt i livsmedelsproduktionen och 24 procent att det är ganska vanligt. Fairtrade menar att siffrorna visar på en utbredd okunskap.

Organisationen berättar att över 160 miljoner barn i dag är involverade i barnarbete i världen, varav de flesta är verksamma inom livsmedelsproduktionen. Fairtrade skriver att det finns en stor risk att barnarbetare så unga som fem år bidragit till produktionen av produkter som kaffe, choklad och ris – produkter som svenskarna spenderade 5,8 miljarder, 5,7 miljarder respektive 900 miljoner kronor på i dagligvaruhandeln.

Får för dåligt betalt

Den enskilt största orsaken till barnarbete är enligt Fairtrade fattigdom och att människorna som odlar världens livsmedel har för dåligt betalt. Organisationen konstaterar också att inflationen gjort att försäljningen av Fairtrade-märkta produkter minskar i Sverige. Här anser man att dagligvaruhandeln har ett viktigt ansvar.

– Dagligvaruhandeln spelar en viktig roll för att vända trenden genom att skapa större synlighet för etiskt märkta varor och inkludera Fairtrade-märkta produkter i sina kampanjer. Vi måste också bli bättre på att visa de risker som gömmer sig bakom maten vi har i skafferiet. Både företag och konsumenter spelar en viktig roll för att motverka barnarbete, säger Fairtrades generalsekreterare Ulrika Urey i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.