Bara 1 av 10 företag på Cop28 driver på för klimatomställning

Cop28 En ny analys av de deltagande företagen på Cop28 visar att nio av tio antingen är helt oengagerade i klimatpolitik eller till och med arbetar aktivt för att motverka klimatåtgärder. Inget svenskt företag får högsta betyg i analysen.

Bara 1 av 10 företag på Cop28 driver på för klimatomställning
Foto: Kiara Worth/ UN Climate Change

Organisationen Influecemap, som övervakar lobbyverksamhet för fossilbränslen, har kartlagt de deltagande företagen vid Cop28 och konstaterar att en överväldigande majoritet inte är i Dubai för att driva på klimatomställningen. Enligt analysen är så mycket som 90 procent av företagen på mötet inte alls engagerade i klimatpolitik. Många företag arbetar enligt analysen till och med aktivt för att motverka framsteg inom klimatomställningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt Influencemap har bara cirka 10 procent av de över XXX bolag som är på plats i Dubai satt klimatmål efter vetenskapens rekommendationer. Organisationen konstaterar också att flera företag som historiskt motsatt sig klimatomställningen skickat stora delegationer till klimattoppmötet. De hävdar också att 2,5 procent av de över 100 000 deltagarna, alltså 2500 personer, är lobbyister på plats för att försvara intressen kring fossila bränslen.

I Influencemaps kartläggning rankas bolagen i en skala där de bästa företagen får B+ och de sämsta får F. Bland de svenska företagen finns flera som placerar sig relativt högt upp på listan, men inget svenskt företag får betyget B+. Ikeda och H&M får betyget B, medan Stora Enso, Skanska och Astrazeneca får betyget B-. Sämst av de svenskrelaterade bolagen i rankningen är flygbolaget SAS som får betyget E+.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.