nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Återvinning av plast ökar mest

Återvinningen ökar för alla typer av material, förutom tidningar. Mest av allt ökar insamlingen av plast. Det visar statistik från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

  • Annons 1

2013 samlades det in 5,7 kilo plastförpackningar per person. Det är en ökning med nästan 1 kilo jämfört med föregående år.

– Vi är mycket glada för den kraftiga ökningen av plastförpackningar som vi fått in, säger Kent Carlsson, vd på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Dels därför att det nationella målet för återvinningsgrader hittills kvarstått att nå. Men dels, och framför allt, för den nytta i minskad koldioxidutsläpp varje förpackning gör när den återförs till nytt material, istället för att ta upp mer olja ur jordskorpan.

Även andra materialslag som glas, pappersförpackningar och metall ökar. För tidningsinsamlingen pekar trenden nedåt, vilket helt enkelt beror på att tidningsläsandet minskat.

– De nya läsarvanor som elektroniska media möjliggör, ser vi slår igenom även i mängden tidningar som vi får in i vår återvinning, säger Andreas Boo, vd på Pressretur. Förändringen i läsvanor är inte enbart ett svenskt fenomen utan en global företeelse.

Fakta: Så mycket samlades in per person 2013

Glas: 19,5 kilo (19,11 kilo år 2012)

Pappersförpackningar: 12,4 (11,92)

Plastförpackningar: 5,7 (4,87)

Metallförpackningar: 1,59 (1,54)

Tidningar: 31,5 (34,55)

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.