nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Återvinning av plast ökar mest

Återvinningen ökar för alla typer av material, förutom tidningar. Mest av allt ökar insamlingen av plast. Det visar statistik från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

  • Annons 1

2013 samlades det in 5,7 kilo plastförpackningar per person. Det är en ökning med nästan 1 kilo jämfört med föregående år.

– Vi är mycket glada för den kraftiga ökningen av plastförpackningar som vi fått in, säger Kent Carlsson, vd på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Dels därför att det nationella målet för återvinningsgrader hittills kvarstått att nå. Men dels, och framför allt, för den nytta i minskad koldioxidutsläpp varje förpackning gör när den återförs till nytt material, istället för att ta upp mer olja ur jordskorpan.

Även andra materialslag som glas, pappersförpackningar och metall ökar. För tidningsinsamlingen pekar trenden nedåt, vilket helt enkelt beror på att tidningsläsandet minskat.

– De nya läsarvanor som elektroniska media möjliggör, ser vi slår igenom även i mängden tidningar som vi får in i vår återvinning, säger Andreas Boo, vd på Pressretur. Förändringen i läsvanor är inte enbart ett svenskt fenomen utan en global företeelse.

Fakta: Så mycket samlades in per person 2013

Glas: 19,5 kilo (19,11 kilo år 2012)

Pappersförpackningar: 12,4 (11,92)

Plastförpackningar: 5,7 (4,87)

Metallförpackningar: 1,59 (1,54)

Tidningar: 31,5 (34,55)

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.