Svenska Dagbladet publicerar idag en debattartikel skriven av vd:ana för de företag som är med i klimatnätverket Hagainitiativet. I debatten efterfrågar de tydligare framtidsbesked så att svenskt näringslivs klimatarbete kan bli mer offensivt. De fokuserar bland annat på omställningen till förnybar energi, ökad stimulans för näringsdriven energiforskning och att näringslivet ska få rätt att hantera sitt eget avfall.
Näringsminister Annie Lööf säger under sitt framförande att hon delar vd:arnas analys och att det är viktigt med politiska incitament och prioriteringar för att näringslivet ska kunna göra rätt saker. Dock kan hon i nuläget inte ge några konkreta besked eftersom regeringen för stunden sitter i budgetförhandling.
Angående frågan om energiforskning svarar hon att EU sedan tidigare efterlyst ökade resurser och att Sverige är en mönsterelev på området, men att vi kan bli mycket bättre. Hon tar upp de ökade anslagen till järnvägen och berättar om den kommande skärpta miljöbilsdefinitionen och den skärpta kvoten av förnybart i fordonsbränsle.
– Dessa två åtgärder kommer bidra till minskade koldioxidutsläpp med 600 000 ton koldioxid per år. Det motsvarar ungefär 200 000 bilars utsläpp varje år, säger Annie Lööf.
Mattias Goldman, talesperson för Gröna Bilister, anser att regeringen pratar mycket men gör för lite.
– Ibland är vi rädda att ni i regeringen vill vara oss och det är ju ingen hemlighet att vi vill vara er, säger han.
För bonus-malus
Näringsministern berättar också att hon är för den så kallade Robin Hood-skatten, bonus-malus, som innebär att de som bidrar till stora utsläpp får betala mer och att de som har låga utsläpp premieras. En diskussion pågår inom regeringen, enligt Annie Lööf.
Annie Lööf ser hållbar tillväxt som en av sina hjärtefrågor och med begreppet menar hon att man både ska kunna tjäna pengar och rädda världen samtidigt.
– Och för att kunna tjäna pengar behöver vi naturens resurser. I England har man velat köpa bidrottningar och frakta dem till England för att man har insett att pollineringen som slutprodukt var värd runt tio miljarder kronor.
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson kommenterade regeringens klimatarbete. Han tycker att det krävs bättre retorik och känsla och kommenterar att Annie Lööf inte rör en min när hon säger att dörren för att nå tvågradersmålet stängs 2017.