nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU:s energipolitik
Göran Bryntse, ordförande för SERO och vice president i EREF, European Renewable Energies Federation.

”Ändra EU-kommissionens usla energiförslag”

EU-kommissionen presenterade i december 2016 ett förslag om energipolitiken fram till 2030. Tyvärr står inte det i samklang med Parisavtalet om högst två graders global temperaturökning, samt med strävan mot 1,5, som klimatexpertis noterat, skriver Göran Bryntse.

  • Annons 1

Försämringar för förnybar energi

Att sätta målet om att EU-länder ska ha 27 procent förnybar energi 2030, är att jämföra med business-as-usual, dessutom utan bindande nationella mål, vilket gör förslaget meningslöst.

EU-kommissionen föreslår att förnybar energi inte generellt ges prioritet till elnätet. Denna regel har varit en viktig orsak till den tyska energipolitikens framgång.

Bara små installationer under 0,125 megawatt ges fortsatt prioritetsrätt om förnybar el utgör mindre än 15 procent av den totala elanvändningen.

SERO, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, anser att gränsen ska höjas till minst 10 megawatt och gälla även för 100 procent förnybart. Vi kräver också att nationella statliga stödregler ska finnas kvar, tvärtemot EU-kommissionens federalistiska förslag.

SERO vill ha efterfrågeflexibilitet

EU-kommissionen räknar med att investeringarna i förnybar energi ska minska med två tredjedelar efter 2020, och att investeringarna i fossilkraft ska bli cirka 150 miljarder år 2030. Förslaget innebär att de vill ta bort ursprungsgarantierna och förorda kapacitetsmarknader, som håller liv i gamla kolkraftverk.

De får därigenom betalt för att vara tillgängliga. SERO förespråkar istället efterfrågeflexibilitet, det vill säga, att förbrukningstoppar undviks genom styrning av konsumtionen. EU-förslaget vill även undanta ny kärnkraft från konkurrens på marknaden och dessutom tillåta den att få mångmiljardsubventioner.

Några ljusglimtar

Positivt är att ny elproduktion inte får släppa ut mer än 550 gram koldioxid per kilowattimme, vilket sätter stopp för nya kolkondenskraftverk. Bra är också att länderna inte får lägga bördor, som skatter, på egenanvändning av förnybar energi och att EU-parlamentet är emot EU-förslaget.

Sammantaget kräver SERO att den svenska regeringen begär väsentliga ändringar i EU-förslaget för att klimatet ska räddas i enlighet med Parisavtalet.

Håller du med? Om inte, kontakta redaktionen på debatt@miljo-utveckling.se

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.