nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöbrott

Bolidendomen överklagas av Arica Victims

Under 2013 lämnade Arica Victims in en stämningsansökan på 102 miljoner kronor mot Boliden Minerals till tingsrätten. Arica Victims förlorade målet i både tingsrätten och hovrätten – två mål som har varit mycket medialt uppmärksammade Karin Forsman, JP Infonet, förklarar det aktuella rättsläget samt tingsrättens och hovrättens domskäl.

Så helar du företaget efter skandalen

När miljöskandalen är ett faktum och både folket och domstolarna sagt sitt, vad gör man då? Hur helar man företaget när det drabbats av en miljöolycka? Vi har intervjuat Skanska om vilka lärdomar de dragit och vilka förändringar de gjort i verksamheten.

Svensk miljölagstiftning fungerar inte

Det finns stora brister i miljölagstiftningen. Den är så luddig och svåranvänd att Naturvårdsverket nu har satt i gång en översyn. När verket efterlyste synpunkter på hur miljöbalken kan bli mer effektiv fick de in en flod av svar från företag och kontrollanter.

2013 års skamlista

Public Eye Award nominerar varje år företag som de tycker förtjänar att vinna ett världens värsta företag-pris. I topp ligger just nu oljebolaget Shell för sina planer att utvinna olja ur Arktis.

Minimistraff för miljöfarliga utsläpp

Nu vill EU ta krafttag mot miljöbrottsligheten. I ett nytt direktiv åläggs medlemsländerna att införa minimistraff för olika former av miljöbrott som olaga utsläpp och transporter av farligt avfall. I särskilt allvarliga fall kan staffet bli fem års fängelse och om påföljden blir böter kan dessa uppgå till 750 000 euro.