De alternativa bränslena har nu gjort entré på allvar och allt fler väljer att byta ut bensinen mot ett grönare alternativ. Etanolen har fördelen av att vara kompatibel med en vanlig förbränningsmotor och innebär inga större förändringar i varken körsätt eller tankning. Det finns nu över 200 tankställen utspridda över hela landet och antalet ökar ständigt. En etanolbil fungerar på samma sätt som en vanlig bensinbil, med undantag för att den behöver servas oftare eftersom etanol smörjer motorn sämre än bensin.
Behöver byggas ut
Fordonsgasen består av naturgas och biogas som delar på samma distributionssystem. Men vill du köra på gas gäller det fortfarande att bo på rätt ställe. Vid årets slut kommer det att finnas fler än 60 tankställen, främst i de södra delarna av landet. Norr om Uppsala finns det ännu inga tankställen alls. Ungefär 55 procent av fordonsgasen utgörs av naturgas, som importeras via ledningar från Danmark och bara finns tillgänglig i södra Sverige. Att det finns så många tankställen i söder beror också på att biogasproduktionen är väl utbyggd på många ställen. Det är den produktionen som måste ta fart för att gasen ska bli ett alternativ i norr.
Lokalt drivmedel
En övergång till biogas ger också stora miljöfördelar eftersom den är förnyelsebar och tillverkas av restprodukter, till skillnad från etanolen som oftast kräver odlad biomassa som spannmål och sockerrör. Den största tillväxtpotentialen finns i att öka biogasproduktion lokalt, till exempel genom anläggningar i anslutning till kommunernas reningsverk. Gas kommer alltid att fungera bäst som ett lokalt drivmedel, tror Olle Hådell på Vägverket:
– Jag har svårt att tro att det blir ett folkligt bränsle, men det fungerar utmärkt för bussar, taxi och firmabilar som rör sig inom ett enda område.
El bra i stadstrafik
För den som kör mycket i stadstrafik med många inbromsningar och accelerationer kan en elhybrid vara intressant. Elhybrider är bensinbilar som med hjälp av en elmotor och ett batteri som lagrar el kan få ner bränsleförbrukningen kraftigt. Ingen laddning av batteriet behövs eftersom det lagrar energi från förbränningsmotorn, till exempel bromsenergi. Elmotorn hjälper till vid start och acceleration. Vad gäller elhybrider ligger begränsningen i dag främst i att det finns så få modeller. Än så länge är Toyota ensamma på marknaden, men Honda har visat intresse för att introducera en hybridmodell i Sverige.
Sänkt skatt kan lyfta diesel
Det talas också mer och mer om diesel som ett intressant bränsle ur miljösynpunkt. Eftersom dieseloljan är fossil så får inte dieselbilar räknas som miljöbilar. Men på grund av motorns högre verkningsgrad blir bränsleförbrukningen lägre än för bensinbilar och därmed sjunker även koldioxidutsläppen. De lämpar sig därför bäst för den som ska köra långa sträckor. Om Vägverkets förslag till miljöbilsdefinition går igenom kommer både bränslesnåla bensinbilar och dieselbilar med partikelfilter att kunna kvala in som miljöbilar.
Sverige har väldigt få personbilar som går på diesel i jämförelse med andra europeiska länder. Men det kan ändras i och med ett nytt lagförslag för fordonsbeskattning där nya bilar kommer att beskattas utifrån koldioxidutsläpp.
– Det kommer att få stor betydelse på dieselsidan, framför allt kan det bli dramatiska sänkningar för snåla dieslar, säger Petter Åsman på Vägverket.
Fakta, Förslag på ny vägtrafikskattelag:
Regeringens förslag till ny vägtrafikskattelag baserar på koldioxidutsläpp och omfattar personbilar av modellår 2006 och senare. Äldre bilar omfattas om de uppfyller miljöklass 2005, övriga fordon kvarstår i dagens viktbaserade fordonsskattesystem. Skatten består av två delar: ett fiskalt grundbelopp på 360 kronor för alla bilar samt en koldioxidkomponent som beror på hur mycket bilen släpper ut per kilometer. Kostnaden för bensinbilar blir 15 kronor per gram utöver 100 gram per kilometer. Dieselbilarna har samma kostnad, men för deras del multipliceras grundbeloppet och koldioxidkomponenten med 3,5 eftersom diesel har lägre beskattning och miljökrav än bensinbilar. Etanol, gas och elhybridbilar får en kostnad på 10 kronor per gram. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 april 2006.