Sverker Sörlin tipsar miljö- och hållbarhetsansvariga att foga in sina frågor och sitt arbete i ett större sammanhang för att höja kunskapen och engagemanget.
– Vi behöver definiera begrepp och knyta ihop arbetet i våra egna verksamheter. Tänk kunskap, engagemang och emotionellt engagemang. Expertis driver inte förändring, vi behöver låta frågan komma oss nära för att kunna arbeta med dem. Det är en utveckling som sker på alla nivåer nu. Forskning börjar med att isen smälter, men landar i hur samer bor och verkar när klimatet förändras, förklarar Sverker Sörlin.
Jobba tvärgående
Sverker Sörlin pekar på hur diskussionen om hållbarhet och klimat fått uppmärksamhet i nya arenor, som populärkulturen. Att institutionerna byggs om är en viktig del för att föra utvecklingen framåt.
– Staten behöver vara lokomotiv men mobiliseringen underifrån behöver jobba för samverkan och helhet, säger han och påpekar att den mest citerade forskningen på området inte är naturvetenskaplig utan kommer från forskare inom ekonomi, psykologi, humanism och medicin.
– De utmaningar vi står inför idag har inte en entydig lösning. Vi efterfrågar kritiskt tänkande, kreativitet och emotionellt intelligens, färdigheter som inte behövdes för bara några år sedan men som nu är viktiga delar för att få gehör.
Hur ska man då träna sektorsövergripande tänkande?
– Gör det handgripligt, knyt direkta kontakter inom helt andra förvaltningar och områden, dessa anknytningspunkter kommer leda till nya spännande tankar och arbetssätt.
publicerad 15 november 2016