8 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda

EU-svepet Veckans viktigaste nyheter inom hållbarhetsområdet på EU-nivå. Läs mer om:
✔ EU betalar ut miljarder i klimatstöd
✔ Jessika Roswall ger svar på tal
✔ PFAS ska förbjudas – i en del produkter
✔ Kritik mot de nya fiskekvoterna
✔ Gemensamt flygrum ska spara fem miljoner ton koldioxid
✔ Prominent kritik mot CSRD
✔ Fortsatt missnöje med ESRS-övsersättning
✔ Försening av förbud mot farliga kemikalier bröt mot lagen

8 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda
Michel Barnier, Frankrikes premiärminister. Foto: EU-parlamentet

EU betalar ut miljarder i klimatstöd

I veckan kom beskedet att EU lösgör 4 miljarder svenska kronor för klimatstöd inom ramarna för Life-projektet. Två svenska projekt får stöd. Ett är ett samarbete mellan svenska och belgiska forskare och går ut på att studera tidigare kommersiella bokskogar i båda länder. Det andra är ett samarbete mellan tre svenska universitet, Swedish Anglers och en rad svenska kommuner som alla ska arbeta för att förbättra havets biologiska mångfald i södra Sverige.

Jessika Roswall ger svar på tal

Den kandiderande EU-kommissionären för miljö, vatten och cirkulär ekonomi, Jessika Roswall, har bemött EU-parlamentets spörsmål i ett 11-siffrigt svarsdokument. Texten innehåller få konkreta förslag, men Jessika Roswall säger sig bestämt stå upp för EU:s klimatstrategi och de internationella åtaganden unionen har ingått. Samtidigt argumenterar hon i linje med den nya kommissionens politik om att konkurrenskraft och miljöarbete ska gå hand i hand.

PFAS ska förbjudas – i en del produkter

Ett besked mer eller mindre tydligt besked ger hon dock. Hon kan ”indikera” att PFAS kommer att förbjudas i konsumentprodukter som utomhuskläder, matförpackningar och kosmetika. Samtidigt menar hon att PFAS är en viktig komponent för vissa industrier och viktigt för en gröna omställningen. Hon avser därför inte att förbjuda kemikalierna för industriell användning.

Kritik mot de nya fiskekvoterna

Under tisdagen kom beskedet från EU:s ministerrådet kvoten för sill och strömming i centrala Östersjön ska öka med 108 procent för 2025, trots varningar från forskare om risk för kollaps. För strömmingen i Bottenhavet och Bottenviken blir ökningen 21 procent. Internationella havsforskningsrådet (ICES) anser att det finns gott om fisk, även om den större strömmingen saknas.

Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har kritiserats för att inte ha begränsat fisket tillräckligt. EU-parlamentsledamoten Isabella Lövin (MP) och Centerpartiets Emma Wiesner är starkt kritiska till beslutet och menar att det hotar Östersjöns ekosystem.

Gemensamt flygrum ska spara fem miljoner ton koldioxid

Under tisdagen gav EU-parlamentet grönt ljus till direktivet om ett Gemensamt europeiskt luftrum, SES, som ska sammanfoga de olika ländernas luftrum i större utsträckning. Förhoppningen är att detta kommer att leda till mindre omvägar i flygrutterna och på så sätt minska flygsektorn utsläpp. Enligt utredningens beräkningen ska det nya direktivet spara fem miljoner ton koldioxid på sikt.

Prominent kritik mot CSRD

Frankrikes nya premiärminister Michel Barnier vill att EU omprövar CSRD. Den före detta EU-chefsförhandlaren i Brexitfrågan säger till Le Journal du Dimanche att direktivet innebär en alltför tung regelbörda för företag. Mer konkreta tecken på hur eller när direktivet ska revideras har den nya premiärministern dock inte gett uttryck för.

Fortsatt missnöje med ESRS-övsersättning

EU:s hållbarhetsredovisningsstandarder, ESRS, som publicerades förra året, kritiserades för sin svenska översättning. FAR, branschorganisationen för redovisning och revision, menade att språkbruket var komplicerat och centrala begrepp felöversatta. En rättad version släpptes i augusti, men även den fick kritik för användningen av ”hållbarhetsförklaring” istället för ”hållbarhetsrapport”.

Trots förbättringar påpekar Sara Lissendaniels, hållbarhetsspecialist på FAR och Clara Hamrén, hållbarhetsrådgivare på konsultbolaget Trossa, att översättningen fortfarande innehåller ovana termer, vilket kan leda till missförstånd i hållbarhetsarbetet. Risken är att företag använder mindre träffsäkra begrepp.

Försening av förbud mot farliga kemikalier bröt mot lagen

Den Europeiska ombudsmannen meddelade att EU- tjänstemän bröt mot lagen genom att fördröja förbud mot farliga kemikalier i nästan två decennier. EU- kommissionen tar i genomsnitt 14,5 månader för att fatta beslut om kemikalier, nästan fem gånger den lagliga gränsen. Fördröjningarna innebär att företag kan fortsätta använda farliga ämnen som kan orsaka cancer och infertilitet. Organisationerna ClientEarth och European Environmental Bureau kritiserar kommissionen för att sätta affärsintressen över folkhälsa. De uppmanar till skärpta kontroller och snabba åtgärder för att skydda allmänheten och miljön från kemikalieexponering.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.