Att de två länderna tvekar handlar om att de har tunga bilindustrier på hemmaplan, och vill se förändringar som fortsatt tillåter förbränningsmotorer med alternativa bränslen.
Att länderna tvekar innebär enligt bedömare att även andra länder som varit skeptiska väljer att följa efter. Blir det fallet kommer frågan åter att hamna på förhandlingsbordet.
Strid om ambitionsnivå för energieffektivisering
Den energi som används inom EU ska användas smartare och räcka till mer. Det är målet med en uppdatering av direktivet om energieffektivisering som just nu slutförhandlas av EU:s institutioner.
Redan nu står det klart att kraven kommer att öka för alla länder, men hur mycket är fortfarande oklart. EU-kommissionen vill se ett energibesparingsmål på 13 procent, EU-parlamentet vill att det ska vara 14,5 procent och medlemsländerna är splittrade i frågan.
Enligt nyhetsbyrån Euractive träffades de tre EU-institutionerna på torsdagen i ett så kallat triologisamtal. Förhoppningen var att komma fram till en kompromiss, men flera med insyn i förhandlingarna sade inför mötet till Euractive att det var högst osannolikt då man fortfarande har svårt att enas om ambitionsnivå. Sent på torsdagskväll fanns inga uppgifter om att man nått en överenskommelse.
Skattechock för svensk biogas – nu har EU-domen vunnit laga kraft
Användare och tillverkare av svensk biogas riskerar att drabbas hårt av en skattechock sedan EU-domstolen underkänt Sveriges skattebefrielse av biogasen. Domen kom förra året och har nu vunnit laga kraft.
Bakgrunden är att Sverige har fått ett tioårigt skatteundantag från EU för att göra biogas billigare. Men när ett tyskt energiföretag överklagade skattebefrielsen fick de rätt av EU-domstolen, med anledningen att kommissionen inte tillräckligt undersökt följderna av skatteundantaget.
Att domen nu har vunnit laga kraft innebär att alla avdrag och återbetalningar stoppas från och med tisdagen, uppger Skatteverket för TT.
2030 sekretariatet beklagar att regeringen inte överklagade beslutet och föreslår en massiv satsning på biogas som kompensation, att regeringen säkerställer att redan beviljade avdrag inte krävs in, att en skärpt reduktionsplikt inkluderar koncentrerade biodrivmedel och att den skatt som nu ska gälla för biogasen hålls så låg som möjligt.
16 organisationer: Så kan EU bli en feministisk ledstjärna
I samband med den internationella kvinnodagen den 8 mars lanserade 16 organisationer rapporten the Game Changer, som riktar sig mot EU:s beslutsfattare.
Rapporten pekar ut sex förhållningssätt som organisationerna anser måste tillämpas för att en utrikes- och utvecklingspolitik ska vara feministisk och därmed bidra till verklig förändring. Just nu har EU enligt organisationerna en hel del kvar att göra när det gäller att integrera jämställdhet i alla delar av utrikespolitiken, så som klimat och miljö.
– EU har potential att vara en viktig röst för jämställdhet i olika internationella sammanhang och i diplomatiska relationer, säger Petra Tötterman Andorff, ordförande i CONCORD Sverige i en kommentar.
Världens första gränsöverskridande lagringsplats för koldioxid
På onsdagen invigdes världens första gränsöverskridande lagringsplats för koldioxid. Det är Project Greensand som fångar upp koldioxid från Belgien och sedan sprutar ner det i havsbotten under danska Nordsjön.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll tal på invigningsdagen och beskrev då att öppningen markerar ett viktigt ögonblick för EU:s gröna omställning och industriella konkurenskraft.
– Ni visar att det kan göras – att vi kan växa vår industri genom innovation och konkurrens och samtidigt ta bort koldioxidutsläpp från atmosfären genom uppfinningsrikedom och samarbete, sade hon i sitt tal.
Sverige sämst i EU på miljökrav vid besiktning
En ny rapport från Fordonsbesiktningsbranschen, FBB, visar att Sverige fortsatt ligger långt efter andra länder i EU när det gäller att ställa miljökrav vid besiktning. Nya förslag från Transportstyrelsen om skärpningar av besiktningsreglerna för att bättre kunna kontrollera skadliga utsläpp från trafiken, välkomnas av branschen.
Samtidigt är fusk och manipulation av avgasrening ett stort problem, som snabbt kräver nya kontrollmetoder och instrument. Dessutom konstaterar FBB att det fortfarande saknas särskilda besiktningsregler för elbilar.
EU-kommissionär om globala havsavtalet
Efter decennier av diskussioner och förhandlingar har nu FN enats om ett avtal för att skydda djuphaven. Avtalet rör de hav som inget land äger eller kan bestämma över, och som täcker 45 procent av jordens yta. I dag är bara ungefär en procent av djuphaven skyddade. Men när avtalet träder i kraft kan nya skyddade områden skapas.
– Det är ett bevis på ett tätt samarbete och en viktig tillgång för att nå vårt COP15-mål om 30 procent havsskydd. Jag är mycket stolt över detta resultat, sade Virginijus Sinkevičius, kommissionär för miljö, hav och fiske i en kommentar.
Läs mer om vad miljörörelsen och Sveriges chefsförhandlare Niklas Kebbon tycker om avtalet här.
Här är nästa veckas tunga klimatomröstningar
Nästa vecka befinner sig EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg för att debattera och rösta om aktuella frågor. Klimatpaketet Fit for 55 kommer att stå i fokus. Här är de viktigaste omröstningarna inom klimat – och miljöområdet som kommer att äga rum:
- Skärpta regler för byggnaders energiprestanda (Europaparlamentets ståndpunkt)
- Skärpta utsläppsminskningsmål för medlemsländerna (slutomröstning)
- Ambitiösare mål för koldioxidupptag inom markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (slutomröstning)
- Antalet utsläppsrätter som ska placeras i reserven för marknadsstabilitet inom unionens utsläppshandelssystem för växthusgaser fram till 2030 (slutomröstning)