Ny forskning kan avgöra förpackningsstriden i EU
För att ta krafttag mot slit-och-slängsamhället och driva på mot en cirkulär ekonomi föreslog EU-kommissionen i slutet av november 2022 ett förbud mot vissa engångsförpackningar till förmån för förpackningar som kan återbrukas.
Förslaget har dock väckt kritik från flera håll. Bland annat menar Centerpartiets talesperson för klimat – och energifrågor Rickard Nordin att förslaget riskerar att leda till ökade utsläpp.
Men nu visar en ny studie att återanvändbara förpackningsalternativ ändå är bättre för miljön än engångsförpackningar. Enligt studien, som genomförts av konsultföretaget Eunomia på uppdrag av Zero Waste Europe, ger förpackningar som går att återanvända och återvinna mindre utsläpp än engångsförpackningar, samt vissa typer av takeaway-förpackningar.
Här är nästa veckans klimatprioriteringar
Nästa vecka drar EU-parlamentet i gång igen efter sommaruppehållet, med flera debatter och omröstningar inom klimat – och miljöområdet.
Den kanske viktigaste punkten är debatten, eller linjetalet, om ”tillståndet i EU”. Debatten anses vara viktig då frågorna som lyfts kommer att sätta agendan fram till EU-valet den 9 juni 2024. Debatten inleds av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och följs av en debatt mellan ledamöterna i de olika partigrupperna.
– Debatten om tillståndet i unionen är ett återkommande inslag varje år. Det är en möjlighet för EU-kommissionens ordförande att inför EU-parlamentet gå igenom vad man har uppnått under föregående år, men också att lägga fram visioner, tankar och initiativ inför för kommande år, säger Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionens representation i Sverige under en presskonferens.
Utöver det ska EU:s industriutskott ta ställning till ett förslag som syftar till att säkra en tillgången till en säker och hållbar försörjning av kritiska råvaror. Dessa används bland annat i batterier, solpaneler och elfordon.
Därtill ska ledamöterna i utskottet för industrifrågor, forskning och energi rösta om hur den europeiska elmarknaden ska reformeras. De nya reglerna syftar bland annat till ökad prisstabilitet, samt förbättra skyddet mot marknadsmanipulation.
EU:s klimattjänst: Årets sommar är den varmaste uppmätt
Årets sommar går till historien som den varmaste som någonsin uppmätts. Samtidigt talar mycket för att 2023 går mot att bli det varmaste året sedan mätningarna startade, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.
Under juni, juli och augusti låg medeltemperaturen på 16,77 grader, vilket är den varmaste medeltemperaturen som registrerats globalt. Det tidigare rekordet var sommaren 2019, då motsvarande siffra var 16,48 grader.
Storföretagen pressar EU – här är kraven
Företag som Unilever, Coca-Cola och GSK uppmanar nu EU att påskynda sina klimatmål. Bland annat kräver gruppen en minskning av nettoutsläppen med 90 procent till 2040, jämfört med 1990 års baslinje. I dokumentet framgår det att gruppen vill att högst 10 procent av dessa framsteg bör komma från kolavskiljning, med huvudfokus på snabb avkolning som prioritet.
Nytt EU-stöd för innovationsprojekt
Från och med den 20 september är det möjligt för svenska aktörer att ansöka om stöd för forsknings – och innovationsprojekt i samarbete med andra länder. Utlysningen är ett initiativ från EU och gäller för projekt inom bland annat industri, byggnader, elproduktion, energilagring, energisystem, CCS/CCU, förnybara bränslen. Kravet är att projektet är ett samarbete med partners från minst två andra länder.