På torsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna den högt efterfrågade klimathandlingsplanen. Kritiken från oppositionen, miljörörelsen och experter lät sig inte vänta. Tomma ord, för få konkreta förslag och en dålig julklapp till det svenska folket löd det bland annat.
5 röster från näringslivet: Här är ljusglimtarna i klimathandlingsplanen
Klimathandlingsplanen
Regeringens klimatpolitiska handlingsplan har kritiserats hårt. Men nu lyfter 5 röster från näringslivet ljusglimtar i handlingsplanen.
– Nu gäller det att vi gör det bästa av vad vi har, säger Postnord Sveriges hållbarhetschef Naznoush Habashian till Miljö & Utveckling.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Postnord: Fokuserar på möjligheterna
Men i det 245 sidor långa dokumentet finns det också ljusglimtar, menar en rad representanter från näringslivet som Miljö & Utveckling varit i kontakt med. En av dem är Naznoush Habashian, hållbarhetschef på Postnord Sverige, som säger att hon väljer att fokusera på möjligheterna i handlingsplanen.
– Klimatpolitiken är väldigt komplex och man skulle kunna göra det här på många olika sätt. Men jag väljer att fokusera på möjligheterna. Samarbete är en förutsättning för att komma framåt. Nu gäller det att vi gör det bästa av vad vi har, säger hon till Miljö & Utveckling.
Mot den bakgrunden säger hon att hon välkomnar att regeringen i sin klimathandlingsplan sätter en stor tilltro till näringslivet klimatarbete och den exponentiella teknikutvecklingen. Hon beskriver att planen blir som en ”verktygslåda” i Postnords fortsatta omställningsarbete.
– Hittills har vi minskat våra koldioxidutsläpp med 39 procent jämfört med år 2020. Det gör att vi taktar på mot vårt mål att vara omställda till 2030. Vi behöver givetvis analysera handlingsplanen grundligt men vid fösta läsning så återfinns en stor igenkänning från Postnords sida gällande innehållet, säger hon.
Vidare välkomnar Naznoush Habashian att regeringen trycker på en fortsatt och snabb elektrifiering, utbyggnad av fossilfri elproduktion samt en aktiv omställning av transportsektorn, vilket hon menar är centralt för den gröna omställningen.
– För oss är effekt en central fråga. Vi behöver vara säkra på att våra fordon går att ladda när det behövs. När tyngre transporter elektrifieras kommer det att behövas fler stationer för snabbladdning av tunga fordon. Dagens elnät är inte dimensionerat för detta, säger hon.
Naznoush Habashian understryker att dagens lagstiftning ”av förklarliga skäl” inte har hängt med den snabba exponentiella teknikutvecklingen och innovationen. För att komma åt de hindren, och för att påskynda omställningsprocessen enligt Parisavtalet, säger hon att regeringen gör stora punktinsatser.
– Ett sådant område är till exempel lagstiftningen kring tillståndsprocesser. Ett annat område är högre körkortsbehörighet för att till exempel köra eldrivna lastbilar med en totalvikt över 3,5 ton, säger hon.
Slutligen lyfter Naznoush Habashian att regeringen i sin klimathandlingsplan pekar på en kommande utredning gällande styrmedel som gör att Sverige når sitt 2030-mål gentemot EU.
– Vi ser fram emot att ta del av dialogen och detaljerna kring utredningen, avslutar hon.
Ragn-Sells: Cirkulär ekonomi betonas i handlingsplanen
Miljöbolaget Ragn-Sells väljer också att gå emot strömmen och lyfta ljusglimtar i klimathandlingsplanen. Bland annat är de positiva till att regeringen nämner att ökad cirkularitet och behovet av hållbara värdekedjor som centrala delar för en långsiktigt hållbar klimatomställning.
– Det är glädjande att regeringen betonar att övergången till en cirkulär ekonomi kräver en snabb omställning till cirkulära och biobaserade värdekedjor där naturresurser används mer effektivt och där avfall kan förädlas till exempelvis insatsvaror, säger Susanna Lind, chef samhällskontakter Ragn-Sells Sverige.
Samtidigt understryker hon vikten av att politisk vilja nu omsätts i handlingskraft.
– Det kommer att vara helt avgörande för Sveriges möjligheter att klara sina klimatmål. Det återstår att se vad regeringen kommer leverera på denna punkt. Både näringslivet och industrin behöver tydliga spelregler för att kunna göra investeringar i en hållbar framtid, avslutar Susanna Lind.
Spendrups: Försiktigt positiva till utökad utsläppshandel
Spendrups bryggeris hållbarhetschef Anna Lidström lyfter också en rad positiva aspekter i klimathandlingsplanen. Bland annat är hon positiva till den långsiktiga riktningen mot att nå klimatneutralitet till 2045, även om hon hade önskat tydligare målsättningar och konkreta åtgärder till 2030. Hon är också försiktigt positiv till regeringens förslag om ett nationellt utsläppshandelssystem.
– Vad gäller eventuell utökad utsläppshandel, inom till exempel jordbruk, är det svårt att överblicka konsekvenserna men vi välkomnar en dialog med näringslivet så att detta utformas på ett sätt som främjar omställning på ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt, säger Anna Lidström.
Ikem: Välkomnar besked om CCU
Branschorganisationen Ikem, som värnar kemiindustrins intressen, hade önskat tydligare och mer kortsiktiga förslag och åtgärder. Men en ljusglimt som de lyfter är regeringens besked om ökat fokus på CCU.
– Att regeringen lyfter fram behovet av CCU. Det har Ikem spelat in till regeringen inför deras arbete med planen. CCU, det vill säga möjligheten att återanvända kolatomer från utsläpp, är alldeles avgörande för vår industri möjlighet att ställa om. Tyvärr visar klimathandlingsplanen inte hur regeringen ska agera för att möjliggöra tekniken, säger Malin Johansson, ansvarig klimat- och energifrågor på Ikem.
Svenskt Näringsliv: ”Planen sänder en viktig signal”
Avslutningsvis skickar Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson med en positiv signal från näringslivet angående innehållet i den klimatpolitiska handlingsplanen.
– Planen sänder en viktig signal om näringslivets roll i klimatomställningen och lyfter behovet av tempo i genomförandet. Leverans av mer fossilfri elproduktion, snabbare tillståndsprocesser och en stärkt kompetensförsörjning kommer att vara avgörande för omställningen. Den största utmaningen kommer att vara att leverera på våra högt uppsatta mål, och näringslivet står redo att accelerera sitt arbete allteftersom handlingsplanens åtgärder införs.