5 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda

EU Veckans viktigaste nyheter inom miljö – och klimatområdet på EU-nivå.
✔ Kritik mot avfallslag: "Hindrar cirkulära ekonomin"
✔ Rapport: Framgångssaga för solenergi i Europa
✔ Studie om foster: ”Därför är PFAS-stopp viktigare än någonsin”
✔ Kravet från forskare: Separera klimatmålen för 2040
✔ CSRD här – cirkulära IT-bolaget ser redan effekt

5 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda
Foto: Adobe Stock.

Kritik mot avfallslag: ”Hindrar cirkulära ekonomin”

EU har beslutat att förbjuda export av plastavfall i och utanför Europa. Syftet är att mer plast ska återvinnas för att gynna den cirkulära ekonomin. Men i stället riskerar lagstiftningen att leda till att marknaden för insamling och återvinning av plastförpackningar kollapsar. Det menar den belgiska branschorganisationen för förpackningsavfall Valipac, skriver Euractive.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt organisationen har Europa inte tillräcklig kapacitet för att återvinna plastavfall. Utan möjligheten att exportera avfallet riskerar lagstiftningen att ”hindra den cirkulära ekonomin” i stället för att främja den, menar Valipac.

Vidare understryker organisationen att problemet är att det idag är billigare att tillverka förpackningar av ny plast än att återvinna plasten.

– Som ett resultat exporteras plastavfall från Europa i första hand för att återvinnas till sekundära produkter, såsom soppåsar. Samtidigt är efterfrågan på återvunnet plastavfall inom EU låg, vilket resulterar i liten återvinningskapacitet, säger organsiationen till Euractive.

Det är inte bara Valipac som ifrågasätter lagstiftnignen. Även organsiationerna European recycling industry confederation, EuRIC, samt Plastic Europe argumenterar i samma linje.

– Om EU beslutar sig för att förbjuda export är bindande mål för återvunnet innehåll den enda lösningen för att dra tillbaka efterfrågan på återvunnet material och därmed skapa marknader för cirkulära material som tidigare förlitade sig på export, säger Emmanuel Katrakis, EuRIC:s generalsekreterare till Euractive.

Rapport: Framgångssaga för solenergi i Europa

2023 växte världens kapacitet att generera förnybar energi med 50 procent, vilket är snabbare än någon gång de senaste tre decennierna. En stor del av ökningen handlar om en kraftig ökning av solpanelsinstallationer. Det är budskapet i en ny rapport från International Energy Agency, IEA.

Till 2028 spår IEA en andel av 61 procent förnybar energi i Europa, jämfört med dagens 41 procent. 70 procent väntas enligt rapporten komma från expansionen av solenergi, och 26 procent från vindenergi.

Under FN-mötet COP28 enades världens länder om att tredubbla andelen förnybar energi till 2030. Utifrån rapportens resultat drar IEA slutsatsen att nuvarande takt inte räcker för att nå målet, men att det är inom räckhåll.

För EU:s del kan andelen förnybar energi enligt IEA bli uppemot 32 procent högre än den nuvarande prognosen om EU-länderna kommer till rätta med de ”långsamma och komplexa tillståndsprocesserna, trängsel i elnätet samt det otillräckliga politiska stödet”.

– För mig är den viktigaste utmaningen för det internationella samfundet att snabbt skala upp finansiering och spridning av förnybar energi… Framgång med att nå tredubblingsmålet kommer att bero på detta, sade IEA:s verkställande direktör Fatih Birol i ett uttalande på torsdagen.

Studie om foster: ”Därför är PFAS-stopp viktigare än någonsin”

En studie som nyligen publicerats visar att mänskliga foster som exponerats för PFAS har en förändrad ämnesomsättning och leverfunktion redan före födseln, vilket kan öka risken för sjukdomar som diabetes i vuxen ålder.

– Vi hittade PFAS i fostrens lever, och tyvärr ger resultaten starka bevis för att exponering för dessa eviga kemikalier i livmodern påverkar det ofödda barnet, säger Paul Fowler från University of Aberdeen, som ledde studien i en kommentar.

Mot den bakgrunden understryker Génon Jensen, chef Helth and Environment Alliance behovet av ett förbud mot PFAS, som EU lade fram förra året.

– Därför är ett PFAS-stopp viktigare än någonsin, kommenterar han.

Kravet från forskare: Separera klimatmålen för 2040

EU måste sätta tydliga och separata mål för utsläppsminskningar, kolbindning i marksektorn samt permanent kolborttagning till 2040. Det är budskapet i ett öppet brev till EU-kommissionen som över 100 akademiker, företag och organisationer har skrivit under på.

Enligt undertecknarna är EU:s klimatmål för 2030, vilket är att minska utsläppen med 55 procent jämfört med nivåerna för 1990, missvisande då alla de tre områdena klumpas ihop. Nu hoppas att de EU tänker annorlunda för 2040-målet som väntas presenteras inom kort.

– Den här gången måste EU göra rätt. Separata mål är nyckeln till att EU inser sitt klimatansvar. Med detta tillvägagångssätt kan EU bli en global klimatledare som inspirerar andra länder att visa liknande klimatambitioner, säger Fabiola De Simone, kolborttagningsexpert på organisationen Carbon Market Watch.

CSRD här – cirkulära IT-bolaget ser redan effekt

Nu är EU:s krav på obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD, här. Till en början omfattas börsnoterade bolag med fler än 500 anställda. Därefter kommer direktivet utökas successivt med strängare krav och fler bolag som omfattas.

Det cirkulära IT-bolaget Inrego, som förlänger livslängden på IT-produkter genom renovering och återbruk, ser redan en CSRD-effekt. Sebastian Holmström, hållbarhetschef på bolaget, säger att det nu gäller att utnyttja den affärsnytta som CSRD innebär.

– Som hållbart bolag ger det oss en stor konkurrensfördel, säger han till Miljö & Utveckling.

Läs mer här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.