När ett ämne har lagt till på listan ställer det omedelbara krav på företag som tillverkar, importerar eller säljer varor som innehåller ämnet. Målet är att de ämnen som finns med på listan ska fasas ut.
Miljöutskottet öppnar upp för GMO
EU-parlamentets miljöutskott öppnar upp för att vissa genmodifierade växter ska bli lagliga. Det står klart efter en omröstning på onsdagen, som landade i 47 ja och 37 nej. Moderaternas EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd, som är utskottets huvudförhandlare för lagförslaget meddelar att hon är glad och stolt.
– Detta förslag är avgörande för att stärka Europas livsmedelssäkerhet på ett hållbart sätt. Vi har äntligen en chans att implementera regler som omfattar innovation och jag ser fram emot att avsluta förhandlingarna i parlamentet och med rådet så snart som möjligt, sade hon i ett uttalande efter omröstningen.
Lagförslaget handlar om att dela upp GMO-ramverket i två kategorier. Dels vill man förbjuda möjligheten att ta patent på grödor som förändrats med nya genomiska tekniker, även kallat NGT. Dels vill man att vissa genmodifierade växter ska få släppas ut lättare på den europeiska marknaden, bland annat den så kallade gen-saxen.
Sverige toppar lista på flest elbilar i EU
Sverige, Luxemburg och Danmark har flest elbilar i förhållande till befolkningsmängden. Det visar ny statistik från EU:s statistikbyrå Eurostat. Luxemburg toppade listan, med 18 procent registrerade elbilar, tätt följt av Sverige och Danmark med 15 procent elbilsregistreringar.
Statistiken visar också hur mycket andelen elbilar har ökat. Under 2022 var antalet elbilar nästan tre miljoner i EU, vilket är en ökning med 55 procent jämfört med 2021. Den högsta ökningstakten var mellan 2019 och 2020, då andelen elbilar ökade med 85 procent. Det visar alltså på att ökningstakten stannat av, men enligt Eurostat väntas andelen elfordon fortsätta växa de kommande åren. Detta till följd av EU:s kommande förbud mot försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer 2035.
Läckt utkast: Partigrupp vill ändra förbud mot fossilbilar
…På tal om förbud mot fossilbilar till 2023. Nu ser det ut som att EU-parlamentets största partigrupp EPP vill ändra förbudet, visar ett läckt utkast som Euractive har tagit del av.
Förslaget har varit omdiskuterad, men har klubbats av både EU-parlamentet och EU:s medlemsstater i ministerrådet. I det läckta utkastet står det att EPP:s avsikt är att revidera lagen ”så snart som möjligt”.
”Vi avvisar en förbudspolicy – som förbudet mot förbränningsmotorer – och kommer också att revidera den så snart som möjligt”, står det i utkastet enligt Euractive.
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. I samband med det förbereder nu de sju partigrupperna sina valmanifest för att locka väljare. Det läckta dokumentet är ett utkast på EPP-gruppens valmanifest.
Så efterlevs EU:s nya ”flergångs”-krav
Vid årsskiftet började EU:s engångsplastdirektiv började gälla. Lagen syftar till att minska plastprodukters negativa påverkan på miljön genom att minska förbrukningen av engångsmuggar och engångsmatlådor.
Den ideella gruppen Håll Sverige Rent har gjort en första spaning på hur lagen efterlevs av berörda restauranger och kaféer. Detta genom att besöka serveringsställen och prata med personalen. Av spaningen framgår det att flera aktörer inte har något system på plats, inte följer informationskravet samt att de anställda saknar kunskap om att lagen finns.
–Vi ser en passiv start hos flera aktörer. Samtidigt räcker det inte heller med att bara implementera lagar och regler. Det krävs stora informationsinsatser från staten för att lagen ska bli verkningsfull och för att människors beteenden ska förändras. Här behövs en kraftfull investering, menar Johanna Ragnartz.
Målet är att förbrukningen ska ha minskat med hälften till 2026, jämfört med 2022. För Sveriges del innebär det att drygt 762 miljoner engångsförpackningar ska bort från marknaden.