Tyskland tvekar om PFAS-förbudet
Trots att Tyskland, tillsammans med Sverige, var med och föreslog ett brett mot PFAS-ämnen uttrycker regeringen ny tvekan inför förslaget. Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck betonade nyligen att en det är viktigt med ”proportionalitet” om lagen införs. I ett uttalande sade han efterlyste han ”bättre reglering där det behövs för konsumentskydd” men också ”ingen överreglering för företag där det hämmar tillväxt och teknikutveckling”.
Det var i januari som de fem länderna Tyskland, Sverige, Nederländerna, Danmark och icke-EU-landet Norge – föreslog ett EU-omfattande förbud mot över 10 000 farliga per- och polyfluoralkylsubstanser, PFAS, även kallade ”evighets-kemikalier”.
Också i Sveriges riksdag har oro för förbudet mot PFAS uttryckts vilket Miljö & Utveckling skrivit om tidigare.
Utkast om mätmetoder för sjöfartens metanutsläpp
För två veckor sedan nåddes en slutlig överenskommelse i EU gällande regler för klimatneutral sjöfart, vilket innebär ett betydande steg framåt med godkännandet av Fuel EU Maritime-initiativet. Enligt denna överenskommelse kommer EU:s utsläppshandelssystem att omfatta sjöfarten från och med 2024, medan FuelEU Maritime-initiativet kommer att träda i kraft från 2025.
I veckan släpptes i samband med beslutet ett utkast av metoder för att kartlägga och mäta sjöfartens utsläpp av metangas och lustgas.
EU uppmärksammar internationella dagen för världens ursprungsbefolkningar
På Internationella dagen för världens ursprungsbefolkningar, den 9 augusti, betonade EU vikten av ursprungsbefolkningars deltagande i beslutsforum och utveckling. Årets tema är ”Ursprungsbefolkningars ungdomar som drivkrafter för förändring för självbestämmande” och mycket fokus låg på kriser kring biologisk mångfald och klimat. EU berättade också om ett initiativ för arktiska ungdomar som finansierats 2,3 miljoner euro för att inkludera dem i politiska processer.
200 miljoner euro till rumänskt skogsskydd
EU-kommissionen godkände på torsdagen ett stöd till Rumänien om 200 miljoner euro för att kompensera skogsägare för som väljer att bevara sina skogar från avverkningar. Stödordningen kommer att ges som direkta subventioner till skogsägare och gälla fram till slutet av 2027, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.
Syftet med stödet uppges vara ”att stoppa och vända nedgången av biologisk mångfald, förbättra ekosystemtjänster och bevara livsmiljöer och landskap i Rumänien.”
publicerad 11 augusti 2023