432 miljarder kronor till klimatforskning

EU EU-parlamentets forskningsutskott har röstat ja till den största satsningen någonsin på klimatforskning och klimatsmart teknik inom EU. Utskottet röstade för att 35 procent av EU:s forskningsbudget ska gå till klimatrelaterad forskning, vilket motsvarar 432 miljarder svenska kronor.

432 miljarder kronor till klimatforskning
Sander de Wilde

Jakop Dalunde har förhandlat fram förslaget för den gröna partigruppen och tror att satsningen kan bli en viktig pusselbit i EU:s arbete för att uppfylla Parisavtalet.  

– Vi är väldigt stolta över att ha lyckats förhandla fram att 35 procent av budgeten ska gå direkt till klimatrelaterad forskning, vilket är en klar förbättring gentemot tidigare forskningsprogram. Forskning och innovation är avgörande för att EU ska uppnå Parisavtalet, så vi är väldigt glada över att detta görs till en prioritet för europeisk forskning, säger Jakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Svenska företag och universitet ligger redan i framkant inom hållbar utveckling och är bra på att söka forskningspengar från EU. Därför är detta väldigt viktigt för svensk del, då en stor del av den svenska forskningen inom klimat och hållbar teknik finansieras genom EU:s forskningsprogram.

Fler innovationer framöver

Jakop Dalunde hoppas på fler viktiga innovationer framöver, som kan bidra till EU:s mål om att nå nollutsläpp av växthusgaser.

– Flera av de stora framstegen för klimatet som redan skett, har kommit till genom innovation och forskning. Det är kittlande att tänka att vad vi beslutat om idag kan leda till framtida teknologiska genombrott som gör att vi uppnår klimatmålen. Vissa innovationer kommer ske i närtid, men detta öppnar också upp för ny teknik som kanske når marknaden om 10-20 år.

120 miljarder till Horisont Europa

Forskningsprogrammet, Horisont Europa, ska enligt förslaget omfatta totalt 120 miljarder euro. Förutom att 35 procent av programmet (432 miljarder SEK) ska gå till klimatforskning har Miljöpartiet fått igenom skrivelser om att ett av de övergripande målen för EU:s forskning ska vara att uppnå Parisavtalet.

Så kallad “missionsdriven forskning” blir ett nytt element i programmet. Detta innebär att det finns ett tydligt mål för en viss del av forskningen, exempelvis att forskarna ska jobba gränsöverskridande mellan olika forskningsdiscipliner för att åstadkomma koldioxidfria städer eller plastfria hav.

Väntar på slutgiltigt svar

Efter omröstningen i utskottet väntar ett slutgiltigt ställningstagande  i plenum och förhandlingar med EU-kommissionen och ministerrådet.

Läs mer här.

Läs mer: Lista: 12 poddar om hållbarhet

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste