11 företag vill låna Max hållbarhetschef

Hållbarhetsarbete Många kanske såg det som ett PR-jippo när Max Burgers nyligen gick ut och meddelade att de lånade ut sin hållbarhetschef, Kaj Török. Men erbjudandet var på fullt allvar, och redan nu har 11 företag anmält intresse.

11 företag vill låna Max hållbarhetschef
Max Burgers hållbarhetschef, Kaj Török. Foto: Pressbild.

På European Foodservice Summit i Hamburg presenterade Richard Bergfors, VD för Max Burgers, ett unikt erbjudande till sina konkurrenter inom branschen – nämligen möjligheten att låna Max hållbarhetschef Kaj Török.

– Jag får ofta förfrågningar att besöka företag som är mycket större än Max för att berätta om vår hållbarhetsstrategi. Även om vi är en relativt liten spelare på den globala marknaden, har vi arbetat hårt och intensivt med hållbarhetsfrågor. Att dela med sig av vår kunskap är viktigt för att driva förändring och inspirera andra, säger Kaj Török till Miljö & Utveckling.

Han understryker att Max har varit engagerade i klimatfrågor sedan 2008 och att de är väl medvetna om att de inte är perfekta, men att de har samlat mycket kunskap under åren. Kaj Török förklarar vidare att syftet med erbjudandet är att inspirera andra aktörer att påbörja eller påskynda sin klimatresa genom att dela med sig av kunskap om hur man implementerar ett hållbarhetstänk i sin verksamhet.

Är det några företag som har nappat än?

– Hittills har vi mottagit elva ansökningar från länder som Schweiz, Tyskland och Sverige. Ansökningsperioden löper fram till den 22 april, så det ska bli spännande att se hur jag kommer att hinna med allt. Det kommer att bli svårt att tacka nej till de som är intresserade av att lyssna, säger Kaj Török.

Är det enbart livsmedelsföretag som kan ansöka, eller är det öppet för ansökningar från alla typer av branscher?

– Vi har inte uteslutit någon bransch, även om våra insikter naturligtvis är starkast inom matbranschen. Men eftersom vi har arbetat länge med hållbarhet och klimat, kan det vara viktigare att hjälpa företag som inte har kommit så långt i sitt hållbarhetsarbete att lägga en grund, säger han.

Kaj Török nämner att erbjudandet inte begränsar sig till en specifik geografisk plats. Han berättar att en skidort i Schweiz har ansökt och att det inte är bestämt än om arbetet kommer att ske via online möten eller på plats.

– Om företaget visar ett stort engagemang och har en ledningsgrupp som är redo att lägga ner mycket energi på detta, så vill vi också göra det. Beroende på företagets geografiska placering kan mötet antingen ske online eller på plats om resvägen tillåter det, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste