nr-logo

Hållbarhet i praktiken

WWF fiskguide
Torsken i Barents hav, Norska havet och vid Svalbard har utvecklats positivt och får grönt ljus i årets guide (gult 2017.) FOTO: WWF:s fiskguide

Fiskarna som får rött ljus i WWF:s nya fiskguide

WWF lanserar sin uppdaterade fiskguide. Endast tre av tretton fiskarter i Östersjön får grönt ljus.

  • Annons 1

Östersjöns fiskar mår inte bra, visar WWF:s fiskguide. Många arter i Östersjön – som torsken, laxen, gäddan och piggvaren – har nu rött ljus. Årets dystra nyhet är att trålad torsk från östra Östersjön gått från gult till rött ljus.

– Det innebär att all östersjötorsk nu har rött ljus i WWFs fiskguide – med uppmaningen ät inte. Det är både sorgligt och upprörande och visar att förvaltningen inte fungerar fullt ut. När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras, säger Inger Näslund, senior havs- och fiskeexpert på WWF.

Läs mer: Höganäs testar bioenergi vid ståltillverkning

Också sillen har påverkats till det sämre och beståndet väster om Bornholm har gått från grönt till gult ljus.

Läget för piggvaren (fiskad med sättgarn i Östersjön) har också förvärrats och den har flyttat från gult till rött ljus. Svårigheter att bedöma beståndet och bristande information om fångsterna ligger bakom.

Läs mer: Osäkerhet kring LCA-krav vid byggande

Bara tre av tretton fiskarter i Östersjön finns på grönt ljus – garnfiskad abborre från Rigabukten, strömming från östra Östersjön och MSC-certifierad skarpsill från Lettland.

– Om vi ska kunna äta lokalt fångad fisk i framtiden måste politikerna ta krafttag. Kontrollen behöver skärpas, torsken få en chans att återhämta sig och ålfisket stängas under hösten. Trots det dystra läget i vårt närområde är vi glada över att konsumenterna kan välja mellan allt fler gröna alternativ i fiskdisken, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Livskraftiga bestånd av torsk i Barents hav

Beståndet av torsken är livskraftigt och effektiva åtgärder har satts in för att stoppa illegalt fiske, minska utkasten från båtarna och förbättra fångsrapporteringen, enligt WWF.

När det gäller fisket på Västkusten får MSC- certifierad nordhavsräka fortsatt grönt ljus. Det finns också KRAV-certifierad nordhavsräka från Norska havet och Barents hav.

Arter som bör undvikas helt är ål, haj, rocka, vitling och röd snapper, eftersom de saknar gröna eller gula alternativ.

Årets nykomlingar får grönt ljus i WWF:s fiskgudie

Fem nya arter har lagts till i årets guide – chilensk blåmussla, peruansk kammussla, hokkaidomussla, bäckröding och silverlax. Alla är ASC-certifierade. Andra nyheter är att MSC-certifierad marulk, lubb och havskatt samt KRAV-certifierad guldsparid och havsabborre introducerats på den svenska marknaden. Arterna har tidigare inte haft gröna alternativ.

Läs hela fiskguiden här.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.