nr-logo

Hållbarhet i praktiken

WWF sätter tryck på kryssningsfartyg

Mer än hälften av kryssningsfartygen tömmer sitt avfallsvatten i Östersjön. Det hävdar WWF som nu yrkar på ett förbud mot avfallsdumpning för alla passagerarfartyg.

  • Annons 1

Enligt WWF lovade kryssningsrederiernas europeiska intresseorganisation, European Cruise Council, förra året att frivilligt sluta dumpa avfallsvatten i havet. Kravet var att mottagningstationerna i hamnarna skulle hålla hög standard och inte innebära några extra kostnader.

WWF anser att Stockholms hamn motsvarar rederiernas krav men hävdar att mer än hälften av kryssningsfartygen väljer att inte tömma avloppsvattnet i hamnen.

– Problemet är att det inte finns några lagar för det här. På land hade det självklart varit otänkbart med utsläpp av den här storleken. Med tanke på att många av de ansvarsfulla fartygen tömmer mellan 500-1 000 kubikmeter svartvatten i Stockholms hamns anläggningar kan man göra sig en vag men obehaglig uppfattning om vilka mängder som dumpas ute i havet av de andra fartygen, säger Mattias Rust, sjöfartsansvarig på WWF.

Vid Internationella Sjöfartsorganisationen, IMO:s, miljömöte i slutet av september kommer WWF att tala om ett förbud av dumpning i Östersjön.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.