nr-logo

Hållbarhet i praktiken

WWF sätter tryck på kryssningsfartyg

Mer än hälften av kryssningsfartygen tömmer sitt avfallsvatten i Östersjön. Det hävdar WWF som nu yrkar på ett förbud mot avfallsdumpning för alla passagerarfartyg.

  • Annons 1

Enligt WWF lovade kryssningsrederiernas europeiska intresseorganisation, European Cruise Council, förra året att frivilligt sluta dumpa avfallsvatten i havet. Kravet var att mottagningstationerna i hamnarna skulle hålla hög standard och inte innebära några extra kostnader.

WWF anser att Stockholms hamn motsvarar rederiernas krav men hävdar att mer än hälften av kryssningsfartygen väljer att inte tömma avloppsvattnet i hamnen.

– Problemet är att det inte finns några lagar för det här. På land hade det självklart varit otänkbart med utsläpp av den här storleken. Med tanke på att många av de ansvarsfulla fartygen tömmer mellan 500-1 000 kubikmeter svartvatten i Stockholms hamns anläggningar kan man göra sig en vag men obehaglig uppfattning om vilka mängder som dumpas ute i havet av de andra fartygen, säger Mattias Rust, sjöfartsansvarig på WWF.

Vid Internationella Sjöfartsorganisationen, IMO:s, miljömöte i slutet av september kommer WWF att tala om ett förbud av dumpning i Östersjön.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.