nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Willys har bland annat jobbat med att energieffektivisera butikerna och med att förenkla för konsumenterna att göra hållbara val.
Willys har bland annat jobbat med att energieffektivisera butikerna och med att förenkla för konsumenterna att göra hållbara val.

Willys först med miljömärkta butiker

Livsmedelskedjan Willys blir först i svenska dagligvaruhandeln med att märka alla sina butiker med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Totalt handlar det om 199 butiker på 147 orter.

  • Annons 1

På Willys källsorteras allt avfall i butikerna. Willys arbetar också med att minska energianvändningen – till exempel genom avancerad energiövervakning – något som hittills har lett till att energiförbrukningen i butikerna minskat med i snitt 10 procent per kvadratmeter de senaste 5 åren.

Willys har också arbetat med att bredda sitt utbud av ekologiska och miljömärkta produkter och butikerna avstår från att sälja vissa produkter som är skadliga för miljön, till exempel jätteräkor eller fisk som finns med på Världsnaturfondens röda lista.

– Vi är väldigt glada att Willys tar steget och nu märker alla sina butiker. Vi hoppas att fler butiker från olika kedjor väljer att följa efter och försöka leva upp till märkningens krav, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

En butik som är märkt med Bra Miljöval bidrar till en bättre miljö bland annat genom:   

• Att förenkla för konsumenten att göra hållbara val i butiken.   

• Att minska dagligvaruhandelns påverkan på miljö, natur och hälsa.

• Att fasa ut miljöskadliga kemikalier, dels genom butikens sortiment och dels genom att endast miljömärkta städkemikalier används i butiken.

• Mindre påverkan på miljö och klimat bland annat genom att minska energianvändningen och mängden osorterat avfall.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.