nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Willys har bland annat jobbat med att energieffektivisera butikerna och med att förenkla för konsumenterna att göra hållbara val.

Willys först med miljömärkta butiker

Livsmedelskedjan Willys blir först i svenska dagligvaruhandeln med att märka alla sina butiker med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Totalt handlar det om 199 butiker på 147 orter.

  • Annons 1

På Willys källsorteras allt avfall i butikerna. Willys arbetar också med att minska energianvändningen – till exempel genom avancerad energiövervakning – något som hittills har lett till att energiförbrukningen i butikerna minskat med i snitt 10 procent per kvadratmeter de senaste 5 åren.

Willys har också arbetat med att bredda sitt utbud av ekologiska och miljömärkta produkter och butikerna avstår från att sälja vissa produkter som är skadliga för miljön, till exempel jätteräkor eller fisk som finns med på Världsnaturfondens röda lista.

– Vi är väldigt glada att Willys tar steget och nu märker alla sina butiker. Vi hoppas att fler butiker från olika kedjor väljer att följa efter och försöka leva upp till märkningens krav, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

En butik som är märkt med Bra Miljöval bidrar till en bättre miljö bland annat genom:   

• Att förenkla för konsumenten att göra hållbara val i butiken.   

• Att minska dagligvaruhandelns påverkan på miljö, natur och hälsa.

• Att fasa ut miljöskadliga kemikalier, dels genom butikens sortiment och dels genom att endast miljömärkta städkemikalier används i butiken.

• Mindre påverkan på miljö och klimat bland annat genom att minska energianvändningen och mängden osorterat avfall.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.