nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Whisky i bensintanken

Nu finns ett biobränsle gjort på restprodukter från whiskyproduktion som går att tanka i vanliga bensinbilar.

  • Annons 1

Inte helt otippat är det forskare från Skottland, vid Edinburgh Napier University, som utvecklat tillverkningsprocessen för det nya bränslet, biobutanol.

Enligt Ny Teknik har produktion av bränslet varit för dyrt, men att använda maltrester från whiskyproduktion kan innebära nya möjligheter. Produktionen genererar varje år stora kvantiteter restprodukter. Forskarna har lämnat in en patentansökan och universitetet planerar att starta ett företag som ska kommersialisera bränslet. Bränslet kan användas i vanliga bensinbilar och ger 30 procent mer energi än etanol.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

SIS uppdaterar standard – ska få fler kommuner att jobba med hållbar utveckling

Nu blir det enklare för kommuner, landsting och regioner att jobba med hållbar utveckling. Det ser flera svenska kommuner och Sveriges Ekokommuner till, genom att tillsammans med SIS uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.