nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Stor affärspotential i avfallströmmar

Avfall är en outnyttjad resurs med en mängd spännande affärsmöjligheter.
– I framtiden hoppas jag på att vi ser många blågula smarta processer som ger oss en ökad materialåtervinning, säger Evalena Blomqvist, programdirektör för ett nytt innovationsprogram.

Eva-Lena Blomqvist på Resource ser gigantiska affärsmöjligheter i en smartare materialhantering.
Eva-Lena Blomqvist på Resource ser gigantiska affärsmöjligheter i en smartare materialhantering.
  • Annons 1

Tre av fyra personer är positiva till att återanvända möbler på arbetsplatsen, klädbiblioteken blir allt fler och många kommuner arbetar stenhårt med att öka graden av återanvändning. Det är ingen tvekan om att materialåtervinning och avfallsoptimering är hett, men fortfarande ökar konsumtionen och sopbergen växer och växer.

Det vill en grupp med över 80 deltagande organisationer från olika delar av samhället nu ändra på. Genom ett innovationsprogrammet Resource tar de grepp över hela livscykeln, från produktutveckling, affärsmodeller och styrmedel till nya processer som gör att återvunnet material kan användas till mer än grådassiga bullerplank och trafikkoner. Idag finns det redan stora möjligheter att återanvända material men istället stoppar vi in råmaterial i processen eftersom det inte går att försvara ekonomiskt.

– Vi vill sätta fokus på de lika flaskhalsarna som finns, säger Evalena Blomqvist.

Från downcycling till upcycling

ett fokusområde blir att vidareutveckla processerna för att komma vidare från downcycling till upcycling, där återanvända material kan användas på samma sätt som nya råvaror. Här har Sverige mycket kunskap i bagaget på grund av vår historia med en omfattande processindustri.

– I framtiden hoppas jag på att vi ser många blågula smarta processer runt om i världen som ger oss en ökad materialåtervinning, säger Evalena Blomqvist.

Nu hoppas Resource på att bli en av Vinnovas strategiska innovationsprojekt vilket skulle innebära 100 miljoner i potten per år under en längre tidsperiod för att verkligen göra något åt problemen. De är just nu uttagna bland 12 projekt som har gått vidare i sållningen.

– Vi pratar stora affärsmöjligheter här, by the way så räddar vi världen, konstaterar Evalena Blomqvist.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.