nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vulkaniska berg i nationalparken Daisetsuzan, Hokkaido, Japan, på norra halvklotet. FOTO: Shutterstock

Vulkanutbrott ger långvariga effekter på klimatet

Kraftiga vulkanutbrott har stor inverkan på det globala klimatet under flera decennier. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

  • Annons 1

Tidigare forskning har fokuserat på de kortsiktiga effekterna av vulkanutbrott, eftersom den tid vulkaniska partiklar stannar i luften efter kraftiga utbrott är ungefär två–tre år. De flesta studier har också fokuserat på tropiska utbrott, eftersom man tidigare trott att vulkanutbrott vid höga breddgrader enbart haft lokala effekter.

– Vår studie visar, för första gången, att kraftiga vulkanutbrott på höga latituder har stor inverkan på det globala klimatsystemet under flera decennier, säger Francesco Pausata, postdoktor vid Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet.

Kraftiga vulkanutbrott på sommaren vid höga breddgrader på norra halvklotet orsakar stark avkylning på halva jordklotet. Det kan leda till en förändring i atmosfären och havets cirkulationsmönster i Stilla havet under de första åtta–nio månaderna. Den förändrade atmosfärscirkulationen försvagar passadvindarna över västra och mellersta Stilla havet och leder till ett mönster som liknar det kaotiska väderfenomenet El Niño.

I den klimatmodell som används vid Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet leder vulkanutbrott vid höga breddgrader också till en förstärkning av havscirkulationen över Atlanten under de första 25 åren efter utbrottet, följt av en försvagning som varar minst 35 år.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4