nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vulkaniska berg i nationalparken Daisetsuzan, Hokkaido, Japan, på norra halvklotet.
Vulkaniska berg i nationalparken Daisetsuzan, Hokkaido, Japan, på norra halvklotet. FOTO: Shutterstock

Vulkanutbrott ger långvariga effekter på klimatet

Kraftiga vulkanutbrott har stor inverkan på det globala klimatet under flera decennier. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

  • Annons 1

Tidigare forskning har fokuserat på de kortsiktiga effekterna av vulkanutbrott, eftersom den tid vulkaniska partiklar stannar i luften efter kraftiga utbrott är ungefär två–tre år. De flesta studier har också fokuserat på tropiska utbrott, eftersom man tidigare trott att vulkanutbrott vid höga breddgrader enbart haft lokala effekter.

– Vår studie visar, för första gången, att kraftiga vulkanutbrott på höga latituder har stor inverkan på det globala klimatsystemet under flera decennier, säger Francesco Pausata, postdoktor vid Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet.

Kraftiga vulkanutbrott på sommaren vid höga breddgrader på norra halvklotet orsakar stark avkylning på halva jordklotet. Det kan leda till en förändring i atmosfären och havets cirkulationsmönster i Stilla havet under de första åtta–nio månaderna. Den förändrade atmosfärscirkulationen försvagar passadvindarna över västra och mellersta Stilla havet och leder till ett mönster som liknar det kaotiska väderfenomenet El Niño.

I den klimatmodell som används vid Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet leder vulkanutbrott vid höga breddgrader också till en förstärkning av havscirkulationen över Atlanten under de första 25 åren efter utbrottet, följt av en försvagning som varar minst 35 år.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.