nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Verkstadsjättarna Volvo och SKF är medlemmar i en organisation som driver aggressiva kampanjer mot klimatpolitiska förslag och minskningar av koldioxidutsläpp.
Verkstadsjättarna Volvo och SKF är medlemmar i en organisation som driver aggressiva kampanjer mot klimatpolitiska förslag och minskningar av koldioxidutsläpp. FOTO: Volvo Group

Volvo och SKF stödjer lobby för kolindustrin

Verkstadskoncernerna Volvo och SKF har varit med i Världsnaturfondens initiativ för att minska utsläppen av växthusgaser – samtidigt som de varit med i en amerikansk lobby för kolindustrin.

  • Annons 1

Både Volvo och SKF är medlemmar i NMA, National Mining Association, en amerikansk lobbyorganisation för kol- och gruvindustrin, som arbetar för att stoppa president Barack Obamas tuffare klimatpolitik i USA, rapporterar SVT Nyheter.

Obamas ”Clean power plan” innebär bland annat att alla amerikanska delstater ska minska sina utsläpp med 30 procent, vilket kommer att innebära hårdare regler för kolindustrin.

– Lobbyorganisationerna har mycket framgångsrikt sett till att vi inte har starka klimatregleringar, säger Samantha Smith som leder Världsnaturfondens globala klimatinitiativ, till SVT.

Samtidigt har båda verkstadsbolagen en medveten miljöprofil. De är till exempel aktiva i Världsnaturfondens klimatinitiativ för företag, Climate Savers, med ett trettiotal medlemmar som arbetar för att minska sina utsläpp av växthusgaser.

Volvos hållbarhetschef, Niklas Gustavsson, är på plats vid klimatmötet i Paris och förnekar först medlemskapet i lobbyorganisationen, men meddelar senare att företaget genast ska begära utträde ur NMA.

– En del av deras uttalande är ju helt galet. Vi har valt att gå ur, tack vare att du uppmärksammade oss på detta. Det var ett enkelt beslut, när vi ser hur dom uttrycker sig, säger Gustavsson till SVT Nyheter.

Taggar:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.