nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Verkstadsjättarna Volvo och SKF är medlemmar i en organisation som driver aggressiva kampanjer mot klimatpolitiska förslag och minskningar av koldioxidutsläpp. FOTO: Volvo Group

Volvo och SKF stödjer lobby för kolindustrin

Verkstadskoncernerna Volvo och SKF har varit med i Världsnaturfondens initiativ för att minska utsläppen av växthusgaser – samtidigt som de varit med i en amerikansk lobby för kolindustrin.

  • Annons 1

Både Volvo och SKF är medlemmar i NMA, National Mining Association, en amerikansk lobbyorganisation för kol- och gruvindustrin, som arbetar för att stoppa president Barack Obamas tuffare klimatpolitik i USA, rapporterar SVT Nyheter.

Obamas ”Clean power plan” innebär bland annat att alla amerikanska delstater ska minska sina utsläpp med 30 procent, vilket kommer att innebära hårdare regler för kolindustrin.

– Lobbyorganisationerna har mycket framgångsrikt sett till att vi inte har starka klimatregleringar, säger Samantha Smith som leder Världsnaturfondens globala klimatinitiativ, till SVT.

Samtidigt har båda verkstadsbolagen en medveten miljöprofil. De är till exempel aktiva i Världsnaturfondens klimatinitiativ för företag, Climate Savers, med ett trettiotal medlemmar som arbetar för att minska sina utsläpp av växthusgaser.

Volvos hållbarhetschef, Niklas Gustavsson, är på plats vid klimatmötet i Paris och förnekar först medlemskapet i lobbyorganisationen, men meddelar senare att företaget genast ska begära utträde ur NMA.

– En del av deras uttalande är ju helt galet. Vi har valt att gå ur, tack vare att du uppmärksammade oss på detta. Det var ett enkelt beslut, när vi ser hur dom uttrycker sig, säger Gustavsson till SVT Nyheter.

Taggar:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan

Vem finns bakom lucka 18? Jo, Tommy Borglund, universitetslektor vid Örebro universitet. Han berättar om hans höjdpunkt på året – starten av Sveriges första masterutbildning inom företagsekonomi och hållbarhet.