nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Virtuell marknadsplats ska gynna nya miljöinnovationer

En ny marknadsplats på nätet ska göra det lättare att hitta finansiärer för små företag med bra miljörelaterade affärsidéer.

  • Annons 1

Den nya marknadsplatsen är riktad mot svenska innovationsföretag och syftet är att stärka finansieringen av miljöinnovationer.

Grundtanken är att de företag som väljer att gå in som finansiärer i marknadsplatsen ska kunna välja mellan olika innovationsföretag att stötta. Det här gör att de företag och idéer som flest tror på kommer att få starkast stöd. Finansieringen består av pengar som företagen frivilligt avsatt som klimatkompensation för exempelvis resor eller andra utsläpp. I första steget kommer finansiärerna att vara större företag och organisationer, men så småningom är det tänkt att även mindre företag och privatpersoner ska kunna vara med och sponsra olika miljöinnovationer.

Bakom marknadsplatsen som inledningsvis lanseras som ett test står Globe Forum, Tieto och Swedbank.

– Målet är att ska skapa förutsättningar för Sveriges bästa innovationsbolag att växa så att de blir mogna för internationell expansion och tekniköverföring. Det här kommer att stärka Sveriges position som ett ledande innovationsland inom miljöteknik, säger Johan Gorecki.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster på många håll, inom en ganska snar framtid, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.