nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bacteroides ovatus kan bli användbar för utveckling av exempelvis miljövänliga biobränslen. FOTO: Eric Martens, University of Michigan.

Vinst för både mage och miljö

Goda bakterier kan även göra nytta för miljön. En internationell forskargrupp har gjort en viktig upptäckt som kan få stor betydelse i utvecklingen av miljövänliga biobränslen.

  • Annons 1

En internationell forskargrupp, från bland annat KTH, har nyligen gjort en upptäckt kring hur en särskild sorts bakterie i våra magar konsumerar en komponent av kostfiber.

Bacteroides ovatus som den kallas kan bli användbar för nya probiotika som behandlar sjukdomar och obalanser i tarmen. Men den kan också få fler användningsområden, till exempel för att utveckla teknologier inom pappersmassa eller miljövänliga biobränslen. Genom att studera, och använda de enzymer som bakterierna använder så kan forskare finna mer miljövänliga sätt att bryta ner biomassa.

– Studien visar hur olika bakterier i magen kan bryta ned olika näringsämnen. Bakterien, Bacteroides ovatus, verkar ha en egen nisch i magens ekosystem, säger Johan Larsbrink, disputerad vid KTH och som ingått i forskarlaget.

Forskare från KTH, University of British Columbia, University of York och University of Michigan har deltagit i studien. Nästa steg är att studera hur bakterien samarbetar eller konkurrerar med andra tarmbakterier för att ta sig an kostfiber.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.