nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vindkraftens påverkan på rennäring utreds

  • Annons 1

Hur byggandet av vindkraftverk i samiska renskötselområden påverkar rennäringen, miljön och invånarna är ett hittills relativt outforskat område. Men nu ska Svensk Vindenergi och Svenska Samernas Riksförbund tillsammans genomföra projektet VindRen med hjälp av bidrag från Energimyndigheten.

Under tre år ska effekterna av projektering, anläggning och drift av vindkraftverk undersökas. Arbetet ska resultera i riktlinjer för hur samarbetet mellan projektörer och samebyar kan förenklas och hur den negativa påverkan på rennäringen kan begränsas.

– Det finns idag ett starkt nationellt intresse att etablera vindkraft inom de områden som också är renskötselområden. I de svenska samebyarna finns det idag både negativa och positiva känslor inför detta. Genom projektet vill vi skapa så mycket ömsesidig kunskap om vindkraft och rennäring så att samebyarna beslut att stödja eller inte stödja en etablering är sakligt underbyggd. Kunskap och information är nyckeln till detta, säger Anders Blom, förbundsdirektör på SSR.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4