nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vindkraftens påverkan på rennäring utreds

  • Annons 1

Hur byggandet av vindkraftverk i samiska renskötselområden påverkar rennäringen, miljön och invånarna är ett hittills relativt outforskat område. Men nu ska Svensk Vindenergi och Svenska Samernas Riksförbund tillsammans genomföra projektet VindRen med hjälp av bidrag från Energimyndigheten.

Under tre år ska effekterna av projektering, anläggning och drift av vindkraftverk undersökas. Arbetet ska resultera i riktlinjer för hur samarbetet mellan projektörer och samebyar kan förenklas och hur den negativa påverkan på rennäringen kan begränsas.

– Det finns idag ett starkt nationellt intresse att etablera vindkraft inom de områden som också är renskötselområden. I de svenska samebyarna finns det idag både negativa och positiva känslor inför detta. Genom projektet vill vi skapa så mycket ömsesidig kunskap om vindkraft och rennäring så att samebyarna beslut att stödja eller inte stödja en etablering är sakligt underbyggd. Kunskap och information är nyckeln till detta, säger Anders Blom, förbundsdirektör på SSR.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.