nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vindkraft

Vindkraften kan fördubblas till 2022

Vindkraftsproduktionen kan fördubblas på bara fyra år. Det framgår av Svensk Vindenergis nya prognos.

  • Annons 1

Vindkraften kan fördubblas från dagens cirka 17 TWh år 2018 till omkring 35 TWh år 2022.

– För att inte bromsa investeringstakten måste regeringen stå fast vid sitt löfte att nu avsluta elcertifikatsystemet på ett ordnat sätt. Ny vindkraft kan byggas helt utan stöd, säger Charlotte Unger Larson, vd på Svensk Vindenergi.

Under fjärde kvartalet 2018 fattades investeringsbeslut motsvarande 675 MW ny vindkraft i Sverige, en ökning med 272 MW jämfört med tredje kvartalet. Riksdagens mål om 18 nya TWh till 2030 inom elcertifikatsystemet har därmed redan överträffats, sett till tagna beslut om investeringar i ny vindkraft.

Förnybar energi blir billigare

– Den höga investeringstakten kan dels förklaras av Energiöverenskommelsen som bidragit till minskad politisk risk, dels av den drastiskt reducerande produktionskostnaden för förnybar energi, säger Charlotte Unger Larson.

I enlighet med den proposition som kopplar till Energiöverenskommelsen, presenterade Energimyndigheten i december ett förslag till så kallad stoppregel för att avsluta elcertifikatsystemet. Myndighetens förslag är ett datumstopp år 2030, vilket är minst nio år efter att utbyggnadsmålet har uppnåtts.

Läs hela prognosen här.

Flyg

Färre valde flyget i januari 2019 än året innan, visar ny statistik från Swedavia.

Läs mer: Flygresandet fortsätter att minska

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.