nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Villor kan minska energiförbrukningen

  • Annons 1

Genom att effektivisera den befintliga villabebyggelsens energikonsumtion kan elförbrukningen minska drastiskt i Sverige, enligt en avhandling från Mittuniversitetet. Bättre klimatskal, effektivare energitillförsel och användning av biobränsle är några delar som skulle minska energiförbrukningen drastiskt. Idag svarar bostäder och lokaler för 36 procent av Sveriges energianvändning.

– Ett bättre klimatskal och byte från direktverkande el till fjärrvärmebaserad sådan från kraftvärme kan minska primärenergianvändningen med mer än 70 % i en standardvilla från 1970-talet, säger Anna Joelsson, som skrivit avhandlingen.

Kraftvärmebaserad fjärrvärme och bergvärmepumpar är särskilt energieffektiva.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.