nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Villaområde med passivhus certifieras

I Kungsbacka utanför Göteborg byggs ett helt bostadsområde med så kallade passivhus - hus som främst värms upp av kroppsvärme och utrustning i hemmet.

  • Annons 1

Området som håller på att byggas heter Vallda Heberg och ska stå klart 2014. Bostadsområdet ska bestå av 71 bostäder, en förskola och ett äldreboende. Områdets värmeförsörjning består av 40 procent solenergi och resten biobränsle. Tekniken går ut på att bygga så välisolerade hus att de i princip kan värmas upp av kroppsvärme och värme som alstras av elektriska apparater och belysning. Husen har inga element men under kalla vinterdagar kan värme tillföras genom ett litet element som sprider värme genom ventilationsluften. Med en minimal värmetillförsel kan energibehovet halveras och koldioxidutsläppen minska. Den 13 september invigs några av villorna och certifieras som Sveriges första passivhus-villor, enligt byggföretaget NCC.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.