nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Villaområde med passivhus certifieras

I Kungsbacka utanför Göteborg byggs ett helt bostadsområde med så kallade passivhus - hus som främst värms upp av kroppsvärme och utrustning i hemmet.

  • Annons 1

Området som håller på att byggas heter Vallda Heberg och ska stå klart 2014. Bostadsområdet ska bestå av 71 bostäder, en förskola och ett äldreboende. Områdets värmeförsörjning består av 40 procent solenergi och resten biobränsle. Tekniken går ut på att bygga så välisolerade hus att de i princip kan värmas upp av kroppsvärme och värme som alstras av elektriska apparater och belysning. Husen har inga element men under kalla vinterdagar kan värme tillföras genom ett litet element som sprider värme genom ventilationsluften. Med en minimal värmetillförsel kan energibehovet halveras och koldioxidutsläppen minska. Den 13 september invigs några av villorna och certifieras som Sveriges första passivhus-villor, enligt byggföretaget NCC.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4