nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vill spåra fisk – från havet till butiken

Med en enkel knapptryckning visar appen var och när fisken har fångats. Nu söker Havs- och vattenmyndigheten EU-pengar för att utveckla lösningen.

  • Annons 1

– Med vår modell kan konsumenten via ett enkelt tryck på en app i mobiltelefonen följa fiskens väg. Han eller hon kan exempelvis få veta var och när fisken fångats, vilka redskap som använts och när den landats i hamn, säger Mårten Gustafsson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, Hav.

Myndigheten har sökt cirka 26 miljoner kronor från EU för projektet om spårbarhet. Bakgrunden är en kontrollförordning från EU från 2009 som innebär att fisk som fångats eller odlats i havet ska kunna spåras i varje led. Från och med 2013 ska torsk, kummel och ål kunna spåras och 2015 gäller reglerna för de flesta fisk- och skaldjursarter.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.