nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vill spåra fisk – från havet till butiken

Med en enkel knapptryckning visar appen var och när fisken har fångats. Nu söker Havs- och vattenmyndigheten EU-pengar för att utveckla lösningen.

  • Annons 1

– Med vår modell kan konsumenten via ett enkelt tryck på en app i mobiltelefonen följa fiskens väg. Han eller hon kan exempelvis få veta var och när fisken fångats, vilka redskap som använts och när den landats i hamn, säger Mårten Gustafsson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, Hav.

Myndigheten har sökt cirka 26 miljoner kronor från EU för projektet om spårbarhet. Bakgrunden är en kontrollförordning från EU från 2009 som innebär att fisk som fångats eller odlats i havet ska kunna spåras i varje led. Från och med 2013 ska torsk, kummel och ål kunna spåras och 2015 gäller reglerna för de flesta fisk- och skaldjursarter.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.