nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Erik Brandsma, ny vd för Jämtkraft.

Vill inte bara jobba för att skapa vinst

Erik Brandsma blir vd för energibolaget Jämtkraft efter drygt sex år som generaldirektör för Energimyndigheten.

  • Annons 1

Varför har du bytt från att vara generaldirektör till att bli verkställande och från Energimyndigheten till Jämtkraft?

– På Jämtkraft får jag fortsätta att arbeta med energiomställningen, väldigt operativt och väldigt konkret. Och som generaldirektör i Sverige får man bara ett förordnande på sex år med tre års förlängning. Jag hade ställt in mig på sex år. Visst, jag fick tre års förlängning, men så dök erbjudandet på Jämtkraft upp.

Varför är arbetet som vd för Jämtkraft intressant?

– Företaget jobbar med helt förnybar energi och hela kedjan, från produktion till lagring, distribution och kunder. Där kan man leta efter de viktiga lösningarna för framtiden.

Hade du tagit jobbet om det inte handlat om förnybar energi?

– Det hade berott på om ägardirektivet innehållit något om omställning till förnybart. Jag hade inte tagit tjänst för ett företag med en uttalad affärsidé om att jobba med icke förnybart.

Så som vd vill du inte bara jobba för att se till att företaget ger vinst?

– Exakt. När jag träffade mina nya kollegor i veckan talade jag om hur viktig hållbarhet är för företaget. Hur kunder, affärspartners och andra intressenter ser hur ett företag tar sig an hållbarhetsfrågan är helt avgörande för långsiktig framgång. Det är jag helt övertygad om.

Har du några råd att ge till andra som också vill arbeta med hållbar utveckling?

– Jag skulle vilja rekommendera alla som är hållbarhetschefer att komma så nära som möjligt till den plats där besluten fattas. Hållbarheten måste komma in i affärsutvecklingen. Man skapar inte det hållbara företaget genom att bara göra en hållbarhetsredovisning.

Kollegorna på Energimyndigheten lär tycka att det är tråkigt att du slutar, vad tänker du själv?

– Kollegorna var fantastiska och det finns lite sorg i det här.

Gillar du att åka skidor?

– Ja. Både jag och min fru trivs i fjällen både sommar och vinter. Det är en del av beslutet att ta jobbet.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.