nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vill göra om energimärkningsskala

EUs energimärkning är förvirrande. Nu vill kommissionen ersätta den nuvarande med en ny.

FOTO: Flickr
  • Annons 1

A+, A++ eller A+++? Att förstå EUs system för energimärkning är inte enkelt. Att allt fler plus kommit till under de senare åren beror på att många produkter blivit bättre och bättre och det har varit ett sätt att visa på utvecklingen. Men nu anser EU-kommissionen att märkningen blivit förvillande. Konsumenterna kan förledas att tro att den inköpta produkten märkt med A+ är den bästa på marknaden – när det i verkligheten kan finnas produkter märkta med A+++. Komissionen föreslår därför en återgång till en skala som omfattar A-G. Till att börja med ska inga produkter finnas i de högsta klasserna A och B, för att ge utrymme för innovation. Dessutom vill man skapa en databas som ska innefatta samtliga produkter på marknaden. Syftet är att förbättra kontrollen av att energimärkningen är riktig. Förslaget ska nu behandlar i EU-parlamentet och Europeiska rådet. Minst fem år kommer det att ta innan ett nytt system har slagit igenom.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

De är Sveriges bästa arbetsgivare 2017

Revisionsbolaget Grant Thornton har utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare 2017” för stora företag och när det gäller mellanstora organisationer är det teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren som tar hem den titeln. Resultatet baseras på en årlig undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.