nr-logo

Tidningen för miljöproffs

WEBB EU-panel
FOTO: Emma Casserlöv

Viktigaste miljöfrågorna enligt EU-kandidaterna

Jordbruk, fiskepolitik och patentsystem. Det är inte bara klimatfrågan som lyfts upp när EU-parlamentarikerna får ranka vilken miljöfråga som är viktigast att driva.

  • Annons 1

Åtta svenska toppkandidater till EU-valet pressades under en valdebatt anordnad av Naturskyddsföreningen. På frågan vilken som är den enskilt viktigaste miljöfrågan att driva under nästa mandatperiod svarade flest klimatfrågan. Däribland Moderaternas Christofer Fjellner, som vill ha ett tydligt mål för utsläppsminskningar, men säger nej till hjälpmål, som till exempel hur stor andel förnybar energi EU-länderna ska ha 2030. Målet är viktigare än medlen, som medlemsländerna själva ska få besluta om, anser han.

– Vi behöver en kostnadseffektiv klimatpolitik. Om vi ska få med resten av världen måste det ske i en kombination med fler jobb och tillväxt.

Satsa på förnybart

Även Marita Ulvskog (S) och Kent Johansson (C) tycker att klimatfrågan är viktigast att tackla.

– Vi måste öka investeringarna i den förnybara energin, det är otroligt centralt, säger Marita Ulvskog.

Kent Johansson skräms inte av många ambitiösa och tydliga klimatmål.

– För mig leder tydliga klimatmål inte till ett samhälle med umbäranden utan ett samhälle med fler jobb och högre tillväxt framöver.

Även de andra kandidaterna nämner klimatfrågan, men har även andra hjärtefrågor. Miljöpartiets Isabella Lövin som har kämpat för att driva igenom en ny fiskepolitik vill under nästa mandatperiod se till att den verkligen genomförs.

– Jag ska vara en vakthund och se till att länderna inte skolkar, säger hon.

Teknik för alla

Piratpartisten Christian Engström har suttit med i den gröna partigruppen under den nuvarande mandatperioden och vill göra det även fortsättningsvis om han blir återvald. Han lyfter fram en av sina hjärtefrågor som han vill driva och som påverkar miljötekniken i hög grad.

– Att reformera patentsystemet så att det inte bromsar införandet av modern teknologi i den rika världen eller stoppar den i den fattiga världen.

KD:s Jesper Haglund lyfter upp vattenförsörjningen som en ödesfråga i framtiden, både i vårt närområde och i utvecklingsländer.

Lyfter jordbruket

Marit Paulsen (FP) sitter i jordbruksutskottet och det är tydligt att jordbruks- och djurhållningsfrågorna ligger henne närmast.

– För mig är jord- och skogsbrukspolitik den viktigast verktygslådan vi har för att klara av klimatfrågan, tillgången till rent vatten… allt hör hemma här, säger hon.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.