nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Vi måste alla bli naturkapitalister”

Att sätta ett ekonomiskt värde på ekosystemtjänster är ett viktigt verktyg för att komma till rätta med miljöproblemen, enligt Jonathan Shopley från brittiska The Carbon Neutral Company. FOTO: Catrin Offerman

Att prissätta ekosystemtjänster är nödvändigt för att företag ska bli hållbara på riktigt.
– Använd på rätt sätt är marknadsekonomin lösningen på många miljöproblem, säger Jonathan Shopley, vd för brittiska The Carbon Neutral Company.

  • Annons 1

Marknadsekonomin kan hjälpa oss att lösa miljöproblemen, men en förutsättning är att vi sätter ett verkligt pris på våra ekosystemtjänster och naturkapital. Det kanske största dilemmat när det gäller att stoppa klimatförändringarna är att vi inte har värderat dem korrekt ur ett ekonomiskt perspektiv, menar Jonathan Shopley som driver brittiska The Carbon Neutral Company som hjälper företag världen över med klimatkompensation.

Under 1900-talet har det varit billigt med råvara och dyrt med arbetskraft. Miljöproblemen är effekten av att priset för råvaror inte legat rätt till mot den faktiska kostnaden, miljöskulder inräknade.

– Vi vet inte riktigt vad det rätta priset är på naturresurser. Idag är prissättning mer en konst än en vetenskap, men det är nödvändigt att göra detta för att företag ska kunna bli hållbara på riktigt och kunna optimera sina aktiviteter på miljöområdet, säger Jonathan Shopley.

Många experimenterar

Redan idag finns det många företag som experimenterar med prissättning på naturresurser och ekosystemtjänster i väntan på riktlinjer från politikerna. Ett av dem är Microsoft som via ett internt avgiftssystem på koldioxid ser till att få in pengar till bland annat effektiviseringar, investeringar i förnybar energi och klimatkompensation. Andra är Exxon Mobil och Disney.

– Jag upplever att det är företag snarare än politiker och lagstiftare som driver utvecklingen just nu, konstaterar Jonathan Shopley.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.