nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Karin Bodin är vd på Polarbröd.
Karin Bodin är vd på Polarbröd. FOTO: Karin Alfredsson

”Vi har varit väldigt konkreta”

Tre miljöproffs ger oss sina bästa knep på bra miljöledarskap i ledningsgruppen. Här delar Polarbröds vd Karin Bodin med sig av sina.

  • Annons 1

Hur kan man bedriva miljöledarskap i ledningen på ett bra sätt?

Jag tror att det viktigaste är att hela ledningen engagerar sig i frågan. Om man utser en miljöchef eller hållbarhetsansvarig finns en risk att övriga ledare tycker att de inte behöver bry sig så mycket. Att skapa en gemensam insikt och plattform känns också viktigt. Så får man respektera och bejaka att folk tycker olika i dessa frågor. För den ena handlar det om räkor, den andra om bananer medan en tredje kan brinna för de långsiktiga överlevnadsfrågorna och hur vi kan jobba med dem idag.

Vad finns det för möjligheter?

Ja, man har ju faktiskt chansen att vara med och göra världen lite bättre.

Att tänka på?

Ibland tycker jag att försörjningsfrågorna är så stora och svårlösta att det känns oöverstigligt. Det är en konst att inte blunda för sanningen men samtidigt behålla hoppet och tron på att vi kan lösa detta.

Tips?

Vi har varit väldigt konkreta i våra hållbarhetsmål i Polarbröd. Det är för att det ska bli tydligt i hela organisationen. Förhoppningsvis kan vi även skapa engagemang på det sättet. Vi har satt upp ambitiösa mål som vi inte är säkra på att vi kommer att klara. Men vi tycker inte att det får hindra oss från att göra vårt bästa.

Är det någon skillnad mellan att bedriva miljöledarskap i ledningsgruppen och i styrelsen?

Det är samma skillnad som i andra frågor. På ledningsnivå blir det operativt medan styrelsen har en mer långsiktig och strategisk roll. I år har vi förmånen att ha Karl-Henrik Robèrt som grundade Det Naturliga Steget i vår styrelse vilket betyder att vi får mycket kvalificerade inspel i de ekologiska hållbarhetsfrågorna i styrelserummet.

Missa inte!

I nästa del i serien om miljöledarskap i ledningsgruppen delar Pär Larshans, hållbarhetschef på Max med sig av sina bästa tips. Här kan du läsa vad Löfbergs hållbarhetschef Eva Eriksson har för knep.

http://miljo-utveckling.se/miljoledarskap-i-ledningsgruppen/

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.