nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Karin Bodin är vd på Polarbröd. FOTO: Karin Alfredsson

”Vi har varit väldigt konkreta”

Tre miljöproffs ger oss sina bästa knep på bra miljöledarskap i ledningsgruppen. Här delar Polarbröds vd Karin Bodin med sig av sina.

  • Annons 1

Hur kan man bedriva miljöledarskap i ledningen på ett bra sätt?

Jag tror att det viktigaste är att hela ledningen engagerar sig i frågan. Om man utser en miljöchef eller hållbarhetsansvarig finns en risk att övriga ledare tycker att de inte behöver bry sig så mycket. Att skapa en gemensam insikt och plattform känns också viktigt. Så får man respektera och bejaka att folk tycker olika i dessa frågor. För den ena handlar det om räkor, den andra om bananer medan en tredje kan brinna för de långsiktiga överlevnadsfrågorna och hur vi kan jobba med dem idag.

Vad finns det för möjligheter?

Ja, man har ju faktiskt chansen att vara med och göra världen lite bättre.

Att tänka på?

Ibland tycker jag att försörjningsfrågorna är så stora och svårlösta att det känns oöverstigligt. Det är en konst att inte blunda för sanningen men samtidigt behålla hoppet och tron på att vi kan lösa detta.

Tips?

Vi har varit väldigt konkreta i våra hållbarhetsmål i Polarbröd. Det är för att det ska bli tydligt i hela organisationen. Förhoppningsvis kan vi även skapa engagemang på det sättet. Vi har satt upp ambitiösa mål som vi inte är säkra på att vi kommer att klara. Men vi tycker inte att det får hindra oss från att göra vårt bästa.

Är det någon skillnad mellan att bedriva miljöledarskap i ledningsgruppen och i styrelsen?

Det är samma skillnad som i andra frågor. På ledningsnivå blir det operativt medan styrelsen har en mer långsiktig och strategisk roll. I år har vi förmånen att ha Karl-Henrik Robèrt som grundade Det Naturliga Steget i vår styrelse vilket betyder att vi får mycket kvalificerade inspel i de ekologiska hållbarhetsfrågorna i styrelserummet.

Missa inte!

I nästa del i serien om miljöledarskap i ledningsgruppen delar Pär Larshans, hållbarhetschef på Max med sig av sina bästa tips. Här kan du läsa vad Löfbergs hållbarhetschef Eva Eriksson har för knep.

”Lyft fram riskerna med att inte vara proaktiv”

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4