”Vi har allt för länge accepterat en ohållbar och farlig situation”

Kemikalier Ethel Forsberg, tidigare generaldirektör för Kemikalieinspektionen, gör i sin nyutkomna bok ”Makt, plast, gift och våra barn” upp med den slapphänthet som hon upplever finns både inom kemikalieindustrin och i lagstiftningen kring kemikalier.

”Vi har allt för länge accepterat en ohållbar och farlig situation”
Region Gotland

Varför har du skrivit boken?

– För att försöka sprida uppmärksamhet kring det här problemet: Att vi har bristfälligt skydd när det gäller våra barn och exponeringen av farliga kemikalier i vardagen.

Vilket är ditt främsta budskap?

– Att dels försöka beskriva problemet, varför vi exponeras och varför det är farligt. Min bild skiljer sig från den gängse uppfattningen om att produkter på marknaden är kontrollerade – så är inte fallet. Jag skriver om hur det kunde bli så här illa. Det beror dels på att vi har haft en fantastiskt stark utveckling inom kemi- och plasttillverkning, dels på att vi har en slapp lagstiftning. Jag går också in på hur du som konsument skyddar dig. Du kan göra en hel del. Men det är inte schysst att vi exponeras för faror och att någon som tjänar pengar på det utsätter oss för risk utan att tala om det. Det är stötande.

Vad kan man göra som enskild konsument när känslan av maktlöshet kryper inpå?

– Jag har skrivit ganska många sidor i boken där jag har kategoriserat köpråd och tips utifrån olika produktgrupper. Men kort sagt: Köp miljömärkt och ekologisk mat. Där har du en kvalitetsstämpel på att du slipper en hel del farliga kemikalier. Elektronik är en grupp där vi inte har någon miljömärkning. Därför är det viktigt att vädra och se till att inomhusluft byts ut så att du får bort det som avdunstas från elektroniken. Gällande leksaker finns det inte heller så många märkningar. EU har skärpt kraven, men ett råd är att slänga gamla plastleksaker.

Ställ krav som konsument

Ethel Forsberg menar att det är viktigt att skärpa lagstiftningen, men också att det är svårt att hinna ikapp. Hon vill att konsumenter ska få bättre stöd i lagen, att vi ska ha rätt att få svar på våra frågor om innehållet i produkterna. Som det ser ut idag måste konsumenterna själva ställa krav på att få veta vad som finns i produkten.

– Det är väldigt få till och med inom kemikaliebranschen som alltid kan säga vad som finns i en plast. Vissa tillsatser som finns i plaster vet vi är farliga. Bisfenol A eller Polykarbonat, bromerande flamskyddsmedel och ftalater är hormonstörande. Jag vill inte att någon annan ska bestämma vilka risker jag ska ta och utsätta mina barn för. Framför allt när jag vet att företagen gör stora vinster.

I en artikel i Svenska Dagbladet beskriver Ethel Forsberg hur hon upplevde sig beläggas med munkavle av dåvarande miljöminister Andreas Carlgren. Men:

– Jag har inte skrivit boken för att recensera miljöministrar utan för att vi allt för länge har accepterat en ohållbar och farlig situation.

Fakta

Om boken

”Makt, plast, gift och våra barn” ges ut av Sarstad Press AB.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.