”Vi fastnar inte med hela foten i en plastpåse”

Fredagsintervjun Det går bra för Uppsala kommun just nu. I veckan korades kommunen till Årets klimatstad 2018 och Sveriges bästa cykelstad 2018. För Miljö & Utveckling berättar Maria Gardfjell (MP), kommunalråd, om hur Uppsala lyckats med hållbarhetsarbetet.

”Vi fastnar inte med hela foten i en plastpåse”
Sarah Thorén, Q Image

En internationell jury har utsett Uppsala till Årets klimatstad 2018 i Världsnaturfonden WWF:s stadsutmaning One Planet City Challenge. Uppsala går även vidare till den internationella finalen i One Planet City Challenge och har chans att bli utvald till global vinnare.

Varför tror du Uppsala vann titeln i år?

– Vi bestämde oss 2014 för att lyfta oss till en ny nivå. Vi har fastställt tuffare långsiktiga mål och arbetat med Klimatprotokollet tillsammans med både universiteten, näringslivet och olika miljöorganisationer, vilket har gjort skillnad. Många ägnar alldeles för mycket tid åt att formulera policys och politiska ställningstaganden, medan vi har jobbat på, vilket har gett oss resultat, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala kommun, med ansvar för miljö och natur.

Varför tror du att ni vann över Lund och Umeå?

– Det hänger ihop med att vi blir Sveriges bästa cykelstad, vi jobbar väldigt systematiskt och har en tydlig politisk drivkraft i arbetet. Det är ett pris som många står bakom. Lund fick ett hedersomnämnande och de är väldigt duktiga. Även om juryn sa att det var en tydlig vinst till Uppsala så vet jag att Lund jobbar väldigt hårt också. Framför allt har de kommit mycket längre än oss vad gäller spårvagnar, säger Maria Gardfjell.

Uppsala vann tack vare sina breda insatser för hållbar mobilitet och för sina ambitioner kring förnybar energi och energieffektivitet.

Kan du berätta om er satsning på hållbara transporter?

– Där jobbar vi på olika plan, vi driver olika projekt som vi har EU-stöd och statligt stöd för att genomföra. Vi jobbar konsekvent med kollektivtrafiken och cyklandet. Bland annat har vi byggt ut cykelinfrastrukturen och jobbar med hållbar mobilitet där parkeringsgaragen placerats i utkanten av stadsdelarna för att skapa bilfria zoner.

Kan du berätta om ert arbete med förnybar energi och energieffektivitet i kommunen?

– På måndag antar vi ett nytt energiprogram i Uppsala kommunfullmäktige där vi siktar på att bli klimatpositiva 2050. Att vi ligger långt fram i Uppsala beror på att vi har en biogasanläggning som vi investerat mycket i, vilket vi också fått Klimatklivet-pengar för.

– Det mest spännande med vårt energi- och klimatarbete är vårt nya grepp om de indirekta utsläppen från plast. Vi har startat initiativet Jakten på plasten, där vi i samarbete med Akademiska sjukhuset, Ikea och Vattenfall satt upp ett mål om att fasa ut den fossila plasten till 2030. Ofta pekar man på den enskilda konsumenten vid konsumtionsbaserade utsläpp, men vi ska ta ansvar tillsammans med de aktörer som verkligen kan göra något åt problemet.

– Vi fastnar inte med hela foten i en plastpåse och säger att det är hela problemet. Vi tittar systematiskt på hur vi kan komma åt de riktigt stora mängderna. När torven är utfasad ur värmeverket i Uppsala så står plasten för den största delen av de fossila utsläppen. Den har nästan lika höga utsläpp som privatbilarna i Uppsala kommuns geografiska område. Så plasten är en stor klimatutmaning.

Läs mer: Svenskt elnätsprojekt vinner världspris

Uppsala hamnar även på förstaplats i Cykelfrämjandets granskning och jämförelse av kommuners arbete med cykelfrågor.

– Det är första gången en kommun vinner cykelpriset och inte ligger i närheten av Danmark. Det visar att man kan vinna priset oavsett var i Sverige man bor – det behöver inte vara lite snö på vintern. Vi har skapat förutsättningar för vintercyklisten, byggt ut cykelinfrastrukturen och utvecklat cykelvänliga arbetsplatser, avslutar Maria Gardfjell.

Läs mer här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.