nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Enligt ritningar ska Dragonfly kunna byggas på Rooselvelt Island mellan Manhattan och Queens i New York. FOTO: Vincent Callebaut Architectures

Vertikla växthuset Dragonfly för framtidens matproduktionen

Projektet Dragonfly vill stå modell för framtiden matproduktion i New York. I ett gigantiskt vertikalt växthus med integrerade kontor och hushåll ska mat odlas i en ekologisk miljö.

  • Annons 1

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bakom projektet står arkitektbyrån Vincent Callebaut och inspirationen till byggnaden kommer från trollsländans vinge. Byrån hänvisar till siffror från FN som visar att den urbana befolkningen kommer att stiga från 3,1 miljarder år 2009 till 5,5 miljarder 2025. Något som ställer nya krav på produktionen och tillgången till mat i världens storstäder.

Med prototypen Dragonfly vill de undersöka och visa hur så kallad vertikal matproduktion kan fungera. Tanken är att byggnaden ska återanvända avfall och vatten och drivas av förnybara energikällor. Allt som odlas och produceras ska vara fritt från kemikalier. Enligt planritningar ska Dragonfly kunna byggas på Rooselvelt Island mellan Manhattan och Queens och tillgodose New Yorkbornas tillgång till livsmedel, både grönsaker, mjölkprodukter, kött och ägg. Beslut om projektet kommer att bli verklighet återstår att se.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.