nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Enligt ritningar ska Dragonfly kunna byggas på Rooselvelt Island mellan Manhattan och Queens i New York.
Enligt ritningar ska Dragonfly kunna byggas på Rooselvelt Island mellan Manhattan och Queens i New York. FOTO: Vincent Callebaut Architectures

Vertikla växthuset Dragonfly för framtidens matproduktionen

Projektet Dragonfly vill stå modell för framtiden matproduktion i New York. I ett gigantiskt vertikalt växthus med integrerade kontor och hushåll ska mat odlas i en ekologisk miljö.

  • Annons 1

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bakom projektet står arkitektbyrån Vincent Callebaut och inspirationen till byggnaden kommer från trollsländans vinge. Byrån hänvisar till siffror från FN som visar att den urbana befolkningen kommer att stiga från 3,1 miljarder år 2009 till 5,5 miljarder 2025. Något som ställer nya krav på produktionen och tillgången till mat i världens storstäder.

Med prototypen Dragonfly vill de undersöka och visa hur så kallad vertikal matproduktion kan fungera. Tanken är att byggnaden ska återanvända avfall och vatten och drivas av förnybara energikällor. Allt som odlas och produceras ska vara fritt från kemikalier. Enligt planritningar ska Dragonfly kunna byggas på Rooselvelt Island mellan Manhattan och Queens och tillgodose New Yorkbornas tillgång till livsmedel, både grönsaker, mjölkprodukter, kött och ägg. Beslut om projektet kommer att bli verklighet återstår att se.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.