nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Verktyg ska hantera intressekonflikter i skogen

Ett nytt verktyg ska sätta stopp för intressekonflikterna mellan ekonomiska, ekologiska och sociala värden i skogen.

  • Annons 1

Verktyget, som testats på den tätortsnära skogen kring samhället Lycksele bygger på en beslutsmodell som kan användas för att hantera de intressekonflikter som kan uppstå exempelvis mellan virkesproduktion, biologisk mångfald och friluftsliv. Bakom modellen som bygger att fler intressenter än markägaren deltar i planeringsprocessen, står forskaren Eva-Maria Nordström.

Modellens olika steg

Modellen bygger på en planeringsprocess som löper i flera steg. Det första är att identifiera personer och organisationer som påverkas av eller kan påverka situationen, och som därför bör delta i processen. Nästa steg är att beskriva och strukturera de mål som finns hos de olika parterna, det vill säga att skapa en lägesbild av de gemensamma och motsatta intressen som finns. Utifrån helhetsbilden får sedan intressenterna på ett strukturerat sätt bedöma hur viktiga de anser att olika mål och intressen är, bland annat med hjälp av matematiska modeller.

Avhandlingen visar att modellen kan vara ett användbart verktyg för kommuner och andra större skogsägare i planeringen av exempelvis tätortsnära skogsbruk.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.