nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Verktyg för klimatsmart menyplanering

Offentliga storkök och restauranger är i behov av att kunna göra klimatmässigt medvetna val. Nu startar ett projekt för att beräkna och följa upp matens klimatpåverkan.

  • Annons 1

Det finns ett stort behov av it-stöd som gör det lättare för offentliga storkök att göra klimatanpassade val när man planerar menyerna för skolbarn eller patienter. Västra Götalandsregionen och Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK, har nu startat ett projekt för att kunna beräkna och följa upp matens klimatpåverkan. Kommuner och landsting från hela landet medverkar liksom utvecklarna av måltidsplaneringsverktygen Aivo, Foodit och Mashie.

– Eftersom maten står för 25 procent av den totala konsumtionsdrivna klimatpåverkan i Sverige, är det ett viktigt verktyg för att underlätta klimatsmarta val i kök och restauranger, menar Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd. Och att integrera klimatberäkningar i datorstöd som redan används är enkelt och effektivt.

Projektet är konkurrensneutralt och alla berörda företag har bjudits in att medverka.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hästen ingen miljöbov utan en värdefull resurs

Debatt

Ett antal publikationer har nyligen skrivit om studier på hästhagars fosforläckage. Se istället hästens produktion av fosfor som en samhällsresurs som kan tas tillvara på, istället för ett hot som bara ska stoppas och kostar pengar, skriver Alexandra D Stark, marknadsansvarig och Maria Sammeli, produktchef på Polonite, Ecofiltration Nordic.

  • Annonskod Huvudspalten 4