nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Verktyg för klimatsmart menyplanering

Offentliga storkök och restauranger är i behov av att kunna göra klimatmässigt medvetna val. Nu startar ett projekt för att beräkna och följa upp matens klimatpåverkan.

  • Annons 1

Det finns ett stort behov av it-stöd som gör det lättare för offentliga storkök att göra klimatanpassade val när man planerar menyerna för skolbarn eller patienter. Västra Götalandsregionen och Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK, har nu startat ett projekt för att kunna beräkna och följa upp matens klimatpåverkan. Kommuner och landsting från hela landet medverkar liksom utvecklarna av måltidsplaneringsverktygen Aivo, Foodit och Mashie.

– Eftersom maten står för 25 procent av den totala konsumtionsdrivna klimatpåverkan i Sverige, är det ett viktigt verktyg för att underlätta klimatsmarta val i kök och restauranger, menar Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd. Och att integrera klimatberäkningar i datorstöd som redan används är enkelt och effektivt.

Projektet är konkurrensneutralt och alla berörda företag har bjudits in att medverka.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.