nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vegotrenden är här för att stanna och kött kommer inte att ha samma status i framtiden, enligt en undersökning från matkedjan Axfood. FOTO: Shutterstock

Vegetarisk mat allt mer poppis

Under första halvåret i år ökade försäljningen av vegetarisk mat med 41 procent på Willys och Hemköp.
– Att äta mer vegetariskt har kommit för att stanna, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, som äger Willys och Hemköp.

  • Annons 1

36 procent av svenska folket äter i dag vegetariskt en eller flera gånger i veckan, enligt en TNS Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Axfood. 22 procent av de tillfrågade tror att de kommer att minska sitt köttätande under 2016.

Kvinnor är mer inställda på att äta grönt i högre grad framöver (25 procent) och bland yngre är det ännu fler (31 procent).

Åsa Domeij

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

– Kött kommer inte att ha samma status i framtiden. Vi kommer att äta mindre rött kött till förmån för kyckling, fisk och vegetariskt, säger Åsa Domeij.

Under sommaren lanserade Axfood en rapport där de beskriver hur de tror att den svenska matkassen kommer se ut år 2030. En spaning i rapporten är just vegotrenden. Köttkonsumtionen kommer att minska och ersättas av flera gröna proteiner. Köttfärsen till tacosen kommer exempelvis att ersättas av vegofärs och baljväxter när vi handlar till fredagsmyset. Odlad fisk kommer att äta vegetarisk kost och inte fiskmjöl. Däremot kommer det att dröja innan skalbaggar blir en vanlig proteinkälla i våra matkassar, enligt Axfood. Här kan du läsa mer om vad Axfood tror att vi äter år 2030.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4