nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vedeldning lika hälsofarligt som fordonsutsläpp

  • Annons 1

EU-kommissionen har vidtagit rättsliga åtgärder mot Sverige, eftersom luften kring bland annat Hornsgatan i Stockholm bryter mot regler om farliga partiklar i stadsluft. Lika hälsofarlig är dock luften i många vardagsrum. En kommande avhandling gjord av Pernilla Gustafson vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset visar att vedeldning leder till lika skadliga utsläpp. De polycykliska aromatiska kolvätena som släpps ut i inomhusluften är cancerframkallande. Nivåerna i de hem som undersöktes låg i vissa fall fem gånger högre än svenska riktvärden för vedeldning.

– Det visade sig att vedeldarna i Hagfors hade högre PAH-värden i luften i sina vardagsrum än vad vi mäter upp i mycket hårt trafikerade innerstadsområden, bland annat på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm, säger Pernilla Gustafson till Göteborgs-Posten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.