nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ved kan ersätta olja som bränsle i massabruk

  • Annons 1

Biobränslet lignin som kommer från ved kan ersätta olja, enligt forskningsresultat från bland annat STFI-Packforsk och skogsindustriföretaget Södra. De har gjort ett försök i full skala i Södras massabruk i Mönsterås. Processoperatörerna kunde snabbt gå till 50% lignin och körde största delen av försöket vid 70-80 procent oljeersättning. Under några timmar kördes ugnen på enbart lignin.

–  Det är glädjande att vi nu har visat att lignin är ett fullvärdigt bränsle i ett massabruks mesaugn. Med tanke på både dagens höga oljepris och klimatproblematiken så har detta ett mycket stort värde, säger Per Tomani, programdirektör på STFI-Packforsk och teknisk chef för Lignoboost.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.