nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Växtförädling kan minska utsläppen

Jordbruket orsakar stora utsläpp av lustgas och metan. Ny forskning visar att vilda släktingar till våra vanliga spannmål kan bli lösningen. Dessa grödor bildar nämligen inte lika mycket växthusgaser i jorden.

  • Annons 1

Det är professor Sara Hallin vid Sveriges Lantbruksuniversitet som forskat om hur lustgas och metan bildas och återbildas av markens mikroorganismer. Plantan i samspel med mikroberna i marken påverkar hur mycket gaser som bildas i jorden. Vissa växter har specifika egenskaper som gör att det produceras mindre andel växthusgas runt dem.

– I framtiden kan vi kanske ta fram nya grödor som kan minska utsläppen av växthusgaserna från jordbruket, säger Sara Hallin.

Kunskapen har redan kommit till användning genom att utsläppssnåla gener från en vild vetesläktning överfördes till odlat vete. Nu står råg och korn på tur.

– Det är ett spännande forskningsområde som banar väg för möjligheten att dämpa utsläppen av växthusgaser från jordbruket. Nu har vi verktyg för att kunna utveckla grödor för en hållbar produktion av livsmedel och biobränslen, säger Sara Hallin.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så dålig är luften för cykelpendlare i Stockholm

Gång- och cykelpendlare exponeras för stora mängder luftföroreningar under rusningstrafik i Stockholm. Enligt en ny studie av Folksam utsätts de för nästan sex gånger så höga nivåer av luftföroreningar som stockholmare i snitt.